Nacionalni Dan nauke i obeležavanje dana rođenja Nikole Tesle

Nacionalni Dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i pronalazača Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija. Ulaz u Teslin Muzej danas je besplatan za sve, a u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu će biti otkriven reljef “Knowledge is power” sa likovima najvećih srpskih naučnika – Tesle, Mileve Marić, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

PCPress.rs Image

Tesla je najpoznatiji po otkriću naizmenične struje, a doprineo je i razvoju bežične komunikacije, lasera, radara i robotike. Uređaji nastali na osnovu patenata Nikole Tesle, od pre 120 godina, nalaze se u osnovi mnogih tehnologija i uređaja koji nas svakodnevno okružuju. Tesla ne samo da je svojim pronalascima omogućio “Internet stvari” (IoT) već ga je u svojim člancima i intervjuima i predvideo.

U izjavi za Collier’s Magazine, od 30. januara 1926. godine, u članku “When women is Boss”, Tesla kao da je opisao današnje pametne kuće, zasnovane na IoT-u: “Više je nego verovatno da će dnevne novine na koje je domaćinstvo pretplaćeno biti štampane ‘bežično’ u kući tokom noći. Upravljanje domaćinstvom – problemi grejanja, osvetljenja i uređaja u domaćinstvu – biće oslobođeni svakog rada kroz blagotvornu bežičnu snagu.” A rekao je i: “Kada se bežičnost savršeno primeni, cela Zemlja biće pretvorena u ogroman mozak, što u stvari i jeste, s obzirom na to da su sve stvari čestice jedne stvarne i ritmične celine.”

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Prvi patent Tesla je podneo u SAD-u, 30. marta 1884. godine, posle odlaska iz Edisonove kompaije i osnivanja “Tesla Electric Light & Manufacturing”. Stvorio je i značajan broj pronalazaka koje nikada nije pokušao da zaštiti, kao što je primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe, a kako bismo obeležili današnji dan evo šest Teslinih patenata koji su našli svoje mesto u sedam današnjih tehnologija:

  • Savremeni IoT (Internet stvari) je nezamisliv bez bežičnih komunikacija između uređaja, bez obzira na kojoj od tehnologija je zasnovana (WiFi, Bluetooth…), dok se za žičanu internet komunikaciju koristi koaksijalni kabl. Sva ta digitalna “sokoćala” su nezamisliva bez logičkog kola AND.
  • Mnoštvom IoT uređaja se upravlja daljinski.
  • Na sve strane se nalaze RFID tagovi, nalepnice ili pločice, koji omogućavaju praćenje kretanja obeleženih predmeta ili ljudi.
  • Najnovija IoT tendencija je da se IoT uređaji napajaju bežično, putem RFEH (Radio Frequency Energy Harvesting).

Svi pomenuti uređaji i tehnologije su nastalih na osnovu nekih od Teslinih patenata, piše RTS.

Facebook komentari: