BIZIT 2022

Evolucija servisa, evolucija mreže

Na upravo završenoj uvodnoj konferenciji kompanije Ericsson, na sajmu Mobile World Congress u Barseloni, CEO ove kompanije, Hans Vestberg, govorio je o tome na koji način će ova industrija ispratiti trendove u korišćenju novih tehnologija.

Hans Vestberg, Ericsson CEO
Hans Vestberg, Ericsson CEO

Tokom prošle godine dostigli smo broj od 2,9 miliona mobilnih pretplatnika koji sve više koriste servise, aplikacije, dok se glasovni saobraćaj smanjuje. Za proizvođača mrežne opreme, kao što je Ericsson, ali i operatere, to znači nov način korišćenja mreže.

Servisi evoluiraju, a njihov rast mora da prati i mreža.

Proizvodi postaju servisi, razvijaju se novi poslovni modeli, a svi koriste mrežu kako bi se transformisali. Na mrežu se sve više oslanjaju i kreatori servisa. Ne postoji pravi model i unapred poznati način na koji se ova transformacija vrši, svako mora da nađe svoj način, a mreža sve to mora da podrži.
U narednih pet godina sve više će se koristiti i cloud, a kako bi ispratio celokupnu transformaciju i evoluciju servisa, Ericsson sprema evoluciju mreže, koja podrazumeva različite nivoe optimizacija, kao i novi hardver.

Na sceni mu se pridružio i Brajan Krzanič, Intel CEO, koji je rekao da zajedno sa Ericssonom rade na transformaciji IT-a i novom cloud sistemu.

Što se prognoza za 2015. godinu tiče, iz Ericssona predviđaju da će strimovanje video sadržaja prevazići tradicionalno gledanje televizije, a da će video činiti čak polovinu ukupnog mobilnog saobraćaja.

Mobilni širokopojasni internet će biti sve zastupljeniji, i pokriće preko 70 posto, a broj LTE pretplatnika porašće 80 posto u godini koja je pred nama.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,