Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

Današnji telefoni i laptopovi su nesumnjivo moćniji i sposobniji nego ikada, ali su istovremeno prilično… dosadni.

PCPress.rs Image

Samsung, Motorola i Lenovo pripremaju koncepte koji će promeniti način na koji koristimo naše uređaje

Osim manjih izmena ovde i tamo, svaki ciklus objavljivanja proizvoda postao je prilično predvidiv. Zato se kompanije žure da pronađu najnoviju, očaravajuću inovaciju u tehnologiji koja privlači našu kolektivnu pažnju i radoznalost, koristeći tech sajmove poput Mobile World Congressa, kao platformu da istaknu ono što vide kao budućnost naših omiljenih gedžeta. Da li ste ikada želeli telefon koji se savija oko vašeg zgloba? Ili prozirni laptop? Ne? Pa, brendovi poput Samsunga, Motorole i Lenova žele da razmislite ponovo.

Nekoliko izloženih primera na ovogodišnjem sajmu, demonstrira koncepte budućih ekrana, poput Samsung Cling Band-a, kombinacije telefona-sata za praćenje fitnesa koji se savija oko vašeg zgloba, poput mega-futurističke slap narukvice. Zašto biste tačno to želeli? Pa, pametni satovi su postali pametniji u poslednjih nekoliko godina, ali često ste još uvek ograničeni minijaturnim ekranom. Zamislite da je ceo uređaj dodirni ekran, gde možete listati fotografije, pregledati Instagram i sastaviti poruku bez gubitka strpljenja. Samsung-ov Cling Band je i dalje vrlo grub koncept, prema Kati Kolins iz CNET-a, koja ga je probala na MWC-u i imala problema da uradi više od osnovnog listanja bez toga da se ekran poremeti.

Pročitajte i:  LG podiže svest o ugroženim životinjskim vrstama

Za razvijeniju ideju, tu je “adaptivni koncept ekrana” Motorole, koji je prvi put najavljen prošle godine, ali je bio dostupan na sajmu za Andrewa Lanxona iz CNET-a da ga stavi na svoj zglob.

Motorolin uređaj izgleda i funkcioniše kao bilo koji drugi Android telefon kada je ravan. Ali kada ste spremni da ga spakujete, samo savijte uređaj oko svog zgloba i ostaće na mestu, zahvaljujući magnetnom kaišu. Onda će služiti više kao pametni sat, pokazujući vam obaveštenja i omogućavajući vam da i dalje listate svoje aplikacije.

Ali kao i u slučaju bilo koje uspešne tehnologije, mora postojati jasan slučaj upotrebe. Da li zaista treba da telefon bude i sat? Hoćete li želeti da stavite nešto toliko glomazno oko zgloba umesto u džep? Kompanije poput Samsunga i Motorole sigurno traže odgovore dok nastavljaju da razvijaju ove koncepte, a ono što pronađu pomoći će u određivanju da li će ikada ugledati svetlost dana. Ove godine na MWC-u nije samo reč o konceptima za mobilne uređaje koji privlače pažnju. Lenovo je zavirio u svoju kristalnu kuglu i budućnost je jasna – doslovno, jer se hvali konceptom laptopa sa potpuno prozirnim ekranom. Ekran od 17,3 inča napravljen je od mikro-LED dioda i deluje poput providne table, omogućavajući vam da preko stvarnog sveta nanesete šta god zamislite na svom laptopu. Umesto fizičkih tastera, tu je providna tastatura, koja takođe može da funkcioniše kao tabla za crtanje i može se koristiti sa odgovarajućom olovkom. Ali šta ako ne želite da svi vide šta radite na svom laptopu? Lenovo kaže da će se propustljivost moći podešavati u budućnosti, tako da možete podešavati transparentnost i zaštititi bilo koje privatne informacije. Ali da li biste to mogli da koristite napolju na jakom suncu? Trebalo bi da možete, zahvaljujući osvetljenosti od 1.000 nita. Dobro, ali kada ćete to moći da imate? Ko zna! Još uvek je rano za ovaj koncept.

Pročitajte i:  Samsung obećao besplatnu zamenu ekrana nakon problema sa novim update-om

Oppo je takođe iskoristio MWC da predstavi Air Glass 3, svoj najnoviji prototip pametnih naočara. Ove naočare mogu da interaguju sa Oppo-ovim AI asistentom i kompatibilne su sa Oppo telefonima koji pokreću ColorOS 13 ili noviji. U skladu sa temom prethodnih koncepta, ne znamo kada će Air Glass 3 biti dostupne za kupovinu. Ali u ovoj najnovijoj iteraciji, Oppo kaže da je razvio novi rezinski talasovod kako bi smanjio “efekat duge”, koji se javlja kada svetlost lomi dok prolazi kroz sočiva. Talasovodi su ono što prenose virtuelne slike do oka, doprinoseći “pametnom” aspektu pametnih naočara. Senzori dodira sa strane pomažu pri navigaciji, a Oppo kaže da možete koristiti naočare da gledate slike, obavljate pozive i slušate muziku, na primer. Druge funkcije poput pregleda informacija o zdravlju i prevođenja jezika trebalo bi da budu dodate u budućnosti.

U poslednjih nekoliko godina postalo je pomalo predvidljivo videti savitljive, uvijajuće i providne ekrane koji menjaju način na koji vidimo budućnost tehnologije, dok kompanije traže načine da inoviraju i istaknu se. Na CES-u ove godine videli smo LG-ev transparentni OLED TV i Samsung-ove mikro-LED providne ekrane, a na prošlogodišnjem MWC-u Motorola je predstavila telefon sa uvijajućim ekranom. Iako ovi koncepti predstavljaju uzbudljivu sliku onoga što bi moglo biti sledeće u svetu tehnologije i inovacija, verovatno smo daleko od toga da ih vidimo u stvarnom svetu.

Pročitajte i:  LG ArtCool Gallery premium klima uređaj predstavljen u Srbiji

Ali to ne znači da barem neki od njih na kraju neće postati stvarnost. Jednom davno, savitljivi pametni telefoni zvučali su kao daleki san, ali sada su značajan igrač u industriji. Ili uzmite LG-ev TV koji može da se uvija, koji je bio neverovatno otkriće pre nekoliko godina, ali ga sada možete imati.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , , ,