BIZIT plus

Evropska unija traži promene u oporezivanju internet giganata

Iz četiri najveće zemlje Evrozone stigao je zahtev da internet giganti počnu da se oporezuju na osnovu prihoda, a ne na osnovu dobiti. Ova mera trebalo bi da spreči kompanije da koriste niske porezne stope u nekim zemljama koje su članice Evropske unije, piše EUobserver.

PCPress.rs Image

U pismu estonskom evropskom predsedništvu, te Evropskoj komisiji, ministri finansija Francuske, Nemačke, Italije i Španije traže da se uvede kompenzacioni porez na prihode kako bi kompanije plaćale porez u zemlji u kojoj ostvaruju prihode, a ne u zemlji gde su registrovane.

Kompanijama Google, Apple, Facebook i Amazon, koje zajedno zovu i GAFA, trenutno je omogućeno da plaćaju minimalne poreze u Evropi, a sve zahvaljujući kompanijama koje su u njihovom vlasništvu, te imaju sedišta u zemljama članicama sa niskim poreznim stopama, poput Irske. Tako izveštaje o dobiti podnose u tim zemljama, umesto u zemljama u kojima su ostvarili prihode.

U julu 2017. godine francuski sud je doneo odluku prema kojoj Google, koji je sada u sastavu krovne kompanije Alphabet-a, nije dužan da plati više od milijardu evra neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu u Francuskoj, te poslovanjem u toj zemlji upravlja iz Irske.

Pročitajte i:  Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

PCPress.rs Image

Francuski ministar Bruno Le Maire, nemački Wolfgang Schaeuble, italijanski Pier-Carlo Padoan i španski Luis de Guindos predstaviće svoj predlog na neformalnom sastanku ministara finansija u Tallinu, koji će se održati od 15. do 16. septembra.

Predlog se, dakle, odnosi i na digitalno, a ne samo na fizičko prisustvo kompanije u nekoj zemlji, te će zahtevati plaćanje poreza u zemlji u kojoj je prihod ostvaren. Rasprava o predlogu pokrenuta je uoči digitalnog samita u Tallinu, koji će se održati 29. septembra, a na kojem će čelnici zemalja članica raspravljati o tome kako digitalni sektor može dugoročno da ojača ekonomiju Evropske unije.

Izvor: euobserver

Facebook komentari: