Zebra

Evropske države s najnepouzdanijim online prodavnicama

Na osnovu nedavne globalne analize 22,5 miliona internet stranica online prodavnica u vlastitoj bazi podataka Scamadviser.com je utvrdio da tri posto web stranica zavređuju poverenje ispod 30%, a 13% analiziranih web sajtova zavređuje poverenje ispod 70%.

Scamadviser.com je proveru izvršio svojim algoritmom koji koristi 40 nezavisnih izvora podataka. Preko 2,5 miliona kupaca mesečno koristi Scamadviser.com kako bi proverili ispravnost web prodavnica. Proverava se IP adresa web-servera, dostupnosti kontakta na web sajtu, ocene korisnika za web lokaciju i ostalo. Inače, Scamadviser.com upozorava potrošače ne samo na prevare s online kupovinom (web shopovi koji nikada ne isporučuju robu), nego i na phishing sajtove, zloglasne spamere i internet prodavnice na kojima se prodaju lažni proizvodi.

Globalni prosek po zemljama je da od dva do tri posto internet stranica ima poverenje u online prodavnice ispod 30%, te od sedam do osam posto ispod 70%. Osim nekoliko vrlo malih zemalja (Eritreja, Tuvalu, Benin, Svazi), Kina ima najnepouzdanije internet stranice (12%), a slede ih SAD s 9%. Među većim zemljama, Grčka, Mađarska, Argentina i Danska su zemlje s najmanjim brojem internet prevara. U takvim zemljama vrši se dubinska provera web sajtova koje traže oznaku nacionalnog domena.

Pročitajte i:  Istraživanje pokazalo da telefoni dele vaše podatke svaka četiri i po minuta

Poverenje u online prodavnice iz Srbije nije baš sjajno na globalnom nivou, to jest u odnosno na nivou uređenih tržišta zemalja u Evropi. Međutim, u nekim evropskim zemljama poverenje u online prodavnice je nisko. To se odnosi na baltičke zemlje, Bugarsku, Kipar, Island, kao i na zemlje za koje je potreban izrazit oprez prema online prodavnicama kao što su Albanija,  Rumunija, Moldavija i Rusija. Kompletnu listu možete pogledati na ovom linku.

Scamadviser je deo Ecommerce Foundation od 2018. godine, zadruga je nezavisna organizacija koja radi s nevladinim organizacijama, ecommerce asocijacijama širom sveta i drugim ecommerce institucijama.

Izvor: Mreža

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,