Evropske države s najnepouzdanijim online prodavnicama

Na osnovu nedavne globalne analize 22,5 miliona internet stranica online prodavnica u vlastitoj bazi podataka Scamadviser.com je utvrdio da tri posto web stranica zavređuju poverenje ispod 30%, a 13% analiziranih web sajtova zavređuje poverenje ispod 70%.

PCPress.rs Image

Scamadviser.com je proveru izvršio svojim algoritmom koji koristi 40 nezavisnih izvora podataka. Preko 2,5 miliona kupaca mesečno koristi Scamadviser.com kako bi proverili ispravnost web prodavnica. Proverava se IP adresa web-servera, dostupnosti kontakta na web sajtu, ocene korisnika za web lokaciju i ostalo. Inače, Scamadviser.com upozorava potrošače ne samo na prevare s online kupovinom (web shopovi koji nikada ne isporučuju robu), nego i na phishing sajtove, zloglasne spamere i internet prodavnice na kojima se prodaju lažni proizvodi.

Globalni prosek po zemljama je da od dva do tri posto internet stranica ima poverenje u online prodavnice ispod 30%, te od sedam do osam posto ispod 70%. Osim nekoliko vrlo malih zemalja (Eritreja, Tuvalu, Benin, Svazi), Kina ima najnepouzdanije internet stranice (12%), a slede ih SAD s 9%. Među većim zemljama, Grčka, Mađarska, Argentina i Danska su zemlje s najmanjim brojem internet prevara. U takvim zemljama vrši se dubinska provera web sajtova koje traže oznaku nacionalnog domena.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

PCPress.rs Image

Poverenje u online prodavnice iz Srbije nije baš sjajno na globalnom nivou, to jest u odnosno na nivou uređenih tržišta zemalja u Evropi. Međutim, u nekim evropskim zemljama poverenje u online prodavnice je nisko. To se odnosi na baltičke zemlje, Bugarsku, Kipar, Island, kao i na zemlje za koje je potreban izrazit oprez prema online prodavnicama kao što su Albanija,  Rumunija, Moldavija i Rusija. Kompletnu listu možete pogledati na ovom linku.

Scamadviser je deo Ecommerce Foundation od 2018. godine, zadruga je nezavisna organizacija koja radi s nevladinim organizacijama, ecommerce asocijacijama širom sveta i drugim ecommerce institucijama.

Izvor: Mreža

Facebook komentari: