BIZIT plus

Ewe: Benq GP1 – džepni projektor

Benq_Joybee_GP1_0009 Projektor ne mora da bude naprava veća od vašeg notebook-a: Benq Joybee GP1 je potpuno funkcionalan DLP projektor, a staje u veći džep

I ranije smo viđali minijaturne projektore, ali su oni najčešće podrazumevali neke značajnije kompromise i odricanje od dela funkcionalnosti. To smo očekivali i od Benq-ovog modela Joybee GP1, ali smo doživeli prijatno iznenađenje kada smo shvatili da nismo uskraćeni ni za šta što bi nam pružio i neki projektor težak nekoliko kilograma koji se nosi u torbi u kakvu bi stalo nekoliko notebook računara – s tim što je GP1 težak samo 640 g, a po dužini i širini je jedva malo veći od CD-a!

Kada otpakujete GP1, tu je sve što očekujete – projektor s polugom za fokusiranje, krug sa upravljačkim tasterima osetljivim na dodir na gornjoj strani, daljinski upravljač, napajanje, kabl koji vam omogućava da do njega dovedete SVGA ili kompozitni video signal, kao i USB port, zahvaljujući kome sadržaje možete puštati i bez računara, koristeći fleš disk. Na raspolaganju vam je i priključak za zvučnike kako biste mogli da reprodukujete zvuk za video-materijal koji puštate sa fleša.

Iako su dimenzije krajnje minijaturne, konstruktori su mislili na sve – pored noge koja funkcioniše na principu šrafa na prednjoj strani i služi za regulaciju nagiba projektora u odnosu na podlogu, na donjoj strani pronalazite i navoj koji omogućava da projektor montirate na stativ za fotoaparat ili kameru; svakako najbolji način da projektor idealno pozicionirate u odnosu na površinu zida ili projekcionog platna.

Kada smo započeli test projektora, nešto nam je bilo neobično. Ubrzo smo shvatili šta: naviknuti da projektori budu bučniji što su manji, bilo nam je gotovo neverovatno što se GP1 gotovo uopšte ne čuje! Sa samo 28 dB deklarisanog šuma ventilatora, ništa neobično. A slika? Ne očekujte od projektora sa samo 100 ANSI lumena osvetljaja čuda – ovo svakako nije sprava za projekciju u salama, pa ni u većim prostorijama. No, slika koju će dati na rastojanjima od nekoliko metara od platna moći će da dostigne i do par metara po dijagonali i, u zamračenoj prostoriji, njen osvetljaj biće sasvim zadovoljavajući da odgledate neki film ili pokažete prijateljima fotografije sa odmora. Benq-ova projekciona tehnologija LED3 daje žive boje i realističan gamut, uz nekoliko predefinisanih profila (Movie, Photo, Normal, maksimalni osvetljaj).

Osnovna rezolucija projektora je SVGA (856×600), a na raspolaganju vam je nekoliko proporcija slike: 1:1, 4:3, 16:9. Odnos snopa je 1,92, što znači da je za dobijanje određene dijagonale potrebno odmaći projektor na rastojanje 1,92 puta veće od željene dijagonale. U kompletu sa projektorom se dobija i futrola.

To što je minijaturan ne znači i da je jeftin; doduše, za 50.599 dinara nemate baš neki veliki izbor modela, ali činjenica da je tako lako prenosiv ovom projektoru daje neku posebnu privlačnost i čini ga idealnim saputnikom za sve one koji se dosta kreću.

Benq Joybee GP1
   
Projekcioni sistem DLP
Osvetljaj 100 ANSI lm
Kontrast 2000:1
Rezolucija SVGA (856×600)
Dimenzije 136x54x120 mm
Kontakt www.ewe.co.rs
Cena 50.599 dinara
Facebook komentari:

Aleksandar Veljković

My site says it all...