BIZIT plus

Excel – Pomoć u biblioteci funkcija

Fleksibilnost i moć Excel tabela leži u tome što vrlo jednostavno možete da iskoristite stotine gotovih funkcija u svim svojim proračunima. Ipak, da bi se oslobodila prava snaga, neophodno je da odlično poznajete desetine najznačajnijih i najčešćih funkcija, a da one ostale shvatite za što kraće vreme. U cilju što jednostavnijeg pronalaženja onoga što vam je u konkretnoj situaciji potrebno, Excel ima odličan sistem pomoći u svakodnevnom radu.

ExcelBajtoviDo opsežnih uputstava i preciznih odgovora obično možete da dođete na više načina, a odluka je na vama. Ukoliko imate vremena i želite da proširite poznavanje funkcija pre nego što vam zaista zatrebaju, možete da počnete od Insert Function dijaloga. Postavite se neposredno ispod ribbon‑a i desno od trake za editovanje formula kliknite na f‑x‑ znak koji će otvoriti dijalog Insert. U polje Search for a function možete da unesete ime funkcije i kliknete na Go. U dnu prozora prikazaće se kratak opis koji, uz ime funkcije i liste parametara, sadrži i objašnjenje šta funkcija radi, tj. šta očekuje kao ulaz i šta nakon toga prikazuje kao odgovor. Ispod opisa je Help on this function, ako želite da nastavite detaljnije upoznavanje s pregledanom funkcijom. Kada kliknete na ovaj link, otvoriće se Excel Help koji predstavlja pravo blago jer detaljno prikazuje verbalni opis, sintaksu upotrebe sa opisom korišćenih parametara. Nakon toga slede detaljne napomene o upotrebi u sekciji Description. Za kraj, tu su i primeri koje možda i prvo treba videti zato što daju najbrže konkretne rezultate jer su praćeni pravim reprezentativnim podacima koji opisuju različite primene i dobro uvode u efikasan operativan rad.

Pročitajte i:  Opcije za brzo formatiranje

Da biste postali majstor za Excel, otvorite dijalog Insert Function, preskočite popunjavanje imena funkcije u gornjem redu i pređite direktno na drugo polje za unos, a tu otvorite padajuću listu i odaberite kategoriju funkcija koja vas zanima. U centralnom delu prozora pojaviće se sortiran redosled svih funkcija iz te kategorije. Na vama je da sada skrolujete kroz spiskove i redom virite u brze opise. Možete da klikćete po imenima interesantnih funkcija ili, još bolje, da koristite kursorski taster strelice nadole. Ruke su na tastaturi, a kratki opisi smenjuju se bez napora.

Potražite željenu funkciju i nakon toga, testa radi, unesite je u tabelu i varirajte različite vrednosti da biste je upoznali i shvatili kada i gde možete da koristite. Dvostruki klik na ikonu umetnuće opisivanu funkciju, a nju ćemo zatim ručno dopuniti konkretnim parametrima.

Ukoliko imate radni list s tabelama i formulama, dobar način analiziranja suštine stvari je funkcija ScreenTips koja se pojavljuje pored samog polja u kojem je formula i funkcija. ScreenTips je na prvi pogled „spartanska“ pomoć jer se sastoji samo od imena funkcija praćenih tipovima parametara. ScreenTips iskače na ekran nakon duplog klika na matično polje. ScreenTips pokazuje pravu moć kada kursor miša zaustavite na imenu funkcije ili nad njenim parametrima. Svaka od pomenutih reči pretvara se u hiperlink koji vodi do referenciranih polja ili pravo do Excel Help‑a u kojem možete naširoko i nadugačko da istražujete pojedine funkcije i u istraživanju odete vrlo daleko. Dakle, da biste koristili ScreenTips:

  1. Dvokliknite na polje sa aktivnim formulom.
  2. U ScreenTip pop‑up prozorčiću kliknite na ime funkcije da biste otvorili poglavlje Excel Help podsistema koje se odnosi na detalje razmatrane funkcije.
  3. Kada pronađete odgovore na sve nedoumice, zatvorite Help prozor.
  4. Sada možete i da kliknete na argument funkcije, te da unesete i polja koja se obrađuju, kao i konkretne vrednosti za statične parametre.
Pročitajte i:  Prečice za rad sa kolonama i redovima

(Objavljeno u časopisu PC#232)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: