BIZIT plus

Excel trikovi za pretraživanje

Kada tražimo pojavljivanja koja nisu identična već samo slična ili kada nismo sigurni kako tačno glasi tražena reč ili grupa reči (fraza), onda možemo da upotrebimo specijalne znake koji menjaju proizvoljne alfanumeričke znake ili grupe znakova – na raspolaganju nam stoji široka lista mogućnosti. Na primer, sekvenca ^? uneta u Find What će zameniti bilo koji pojedinačni znak, dok je ^# zadužena za pronalaženje proizvoljne cifre.

ODJEK (17)

Za složenije pretrage možemo da koristimo oznaku Use Wildcards, čime prevladavamo ograničenja neefikasnih višestrukih pretraga i promena. Recimo, u praksi se često jave duplirani paragrafi – prebacujemo delove teksta s jednog na drugo mesto, uradimo Cut i nakon toga dva puta Paste ili Copy&Paste i zaboravimo da je original ostao na svom mestu. Hajde da generišemo dva ista paragrafa tako što ćemo da uradimo Copy i nakon toga dva puta Paste. Pokrenite Find preko Home/Editing group/Find ili pomoću Ctrl+F. Klikom na More proširite izbor detaljnih opcija i uključite Use Wildcards. U Find What otkucajte (*^13)\1 i kliknite na Find Next. Ova instrukcija pronalazi dva ista paragrafa.

Pročitajte i:  Šta se dogodi kada pokrenete Excel?

Jedna od komplikovanih obrada za ručno i automatsko menjanje (bez džokera) jeste pretraga koja menja liste nizova tipa Prezime Ime u uobičajeno Ime Prezime. Pokrenimo Replace preko Home/Editing group/Replace ili pomoću Ctrl+H. S More proširite izbor detaljnih opcija i uključite Use Wildcards. U Find What otkucajte (<*>), (<*>)(^13) – pazite da ne izostavite razmak iza zareza! U Replace With otkucajte \2 \1\3, sa obaveznim razmakom posle 2. Kliknite na Replace All i redosled prezimena i imena biće promenjen.

Facebook komentari: