ERP 2024

ExoMars: Evropski pohodi na Mars

ExoMars, astrobiološki projekat u okviru kojeg bi trebalo da se potraže dokazi o tome da je na Marsu jednom postojao život, naišao je na još jednu prepreku, a nakon što padobrani za spuštanje rovera na Crvenu planetu nisu prošli još jedan test.

PCPress.rs Image

U misiji učestvuje Evropska svemirska agencija, te ruska Roscosmos, a ovo je drugi test koji nije protekao kako je planirano, nakon što se padobrani u maju takođe nisu pokazali kao funkcionalni. Budući da bi padobrani trebalo da ExoMars rover spuste na Mars, radi se o ozbiljnim komplikacijama koje usporavaju dalji tok misije. Sledeća testiranja planirana su pre kraja godine, a vremena je sve manje, budući da je ExoMars 2020 lansiranje zakazano za period između 25. jula i 13. avgusta 2020. godine. U to vreme bi i Kina i Sjedinjene Američke Države trebalo da lansiraju svoje rovere, tako da se radi o ozbiljnoj trci sa vremenom.

PCPress.rs Image

ExoMars  rover poneo je ime Rosalind Franklin, a planirano je da se posveti istraživanju marsovske oblasti Oxia Planum, koja je, tvrde naučnici, nekada bila izvor vode, a u potrazi za dokazima o životu na Crvenoj planeti.

Pročitajte i:  Poravnanje optičke komponente laserske antene 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: