Facebook koristio 86% obnovljive energije u 2019.

Tokom 2018. godine Facebook je objavio cilj da do kraja 2021. godine kompletno pređe na obnovljive izvore energije. Iako je krajnji rok još uvek daleko, izgleda da je kompanija na dobrom putu da ispuni zacrtani zadatak.

PCPress.rs Image

Naime, upravo je objavljeno da je tokom 2019. godine, 86% energije ovaj tehnološki gigant dobijao iz obnovljivih izvora. Ako se to uporedi sa 2015. godinom, kada je procenat bio 35%, jasno je koliko je velik pomak napravljen.

Facebook sada koristi 1,3 gigavata energije dobijenih iz solarnih i vetro-parkova, a među njima je i ogromna solarna farma locirana u Teksasu. To je kompaniji omogućilo da smanji emisiju štetnih gasova za 59%.

Čak 90% otpada se reciklira

Njihov glavni štab je u potpunosti prešao na obnovljivu energiju, a čak 90% otpada se reciklira. Četiri data centra kompanije locirana u SAD-u dobila su LEED Gold sertifikaciju, dok jedan data centar u Švedskoj ima LEED Platinum sertifikat (što je najveći mogući rejting).

Planovi kompanije su i da pomogne zajednicama u okruženjima u kojima se nalaze njihova postrojenja. Tako će recimo toplota koju generišu serveri u Odense-u u Danskoj biti odvođena i priključena lokalnoj toplani. Facebook veruje da će na taj način obezbediti 100.000 MWh energije na godišnjem nivou, što je dovoljno da se ugreje 6.900 domova.

Pročitajte i:  Izazovi savremenih data centara

Poboljšana upotreba vode

Kompanija se takođe trudi da poboljša i upotrebu vode. Već je uložila dosta novca u obnavljanje vodenih tokova u Oregonu, a pilot projekat data centra u Novom Meksiku smanjuje upotrebu vode za hlađenje servera za oko 40%. Ove godine u planu je da se ista tehnologija implementira i u ostalim data centrima kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,