BIZIT plus

Facebook kreirao novu jedinicu za merenje vremena

Facebook je nedavno lansirao novi proizvod, a ovoga puta se radi o novoj jedinici za merenje vremena, takozvanom Flick-u.

PCPress.rs Image

Novi proizvod bi možda mogao da iznenadi obične korisnike, ali je njegov dolazak na svet deo potpuno logičnog sleda događaja, jer zašto bi velika kompanija svoju poslovnu dominaciju ograničila samo na društvene interakcije, distribuiranje vesti, te reklamiranje na internetu, kada može da kreira i novu jedinicu za merenje vremena, mlađu rođaku već dobro poznatih sekundi, minuta i sati, pa na taj način pripitomi ono poslednje nekontrolisano na svetu – tok vremena. Tako je Flick definisan kao „najmanja jedinica za merenje vremena, koja je ipak veća od nanosekunde“, te predstavlja 1/705.600.000 deo sekunde. Poređenja radi, nanosekunda je 1/1.000.000.000 deo sekunde, pa je Flick oko 1,41723356 nanosekundi duži.

I dok se obični korisnici pitaju šta nije u redu sa regularnim sekundama, pa i nanosekundama, da je moralo da se dira u tok vremena, Facebook tvrdi da je bilo neophodno da se izmisli nova jedinica za merenje, a najpre zbog toga što je sekunda jedna od retkih jedinica koje su univerzalne širom sveta, te svih sistema mera. Naziv nove jedinice predstavlja skraćenicu od “frame-tick,” a osmišljena je da pomogne u merenju trajanja pojedinačnih video frejmova. Tako će ova jedinica moći da se koristi bilo da se radi o video sadržajima od 24 Hz, 25 Hz, 30 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 60 Hz, 90 Hz, 100 Hz, ili od 120 Hz, te da dovede do bolje sinhronizacije.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Programeri već koriste alatke u okviru C++, a kako bi rešili problem sinhronizovanja frejmova, ali se najtačnije moguće vreme tu ipak meri samo u nanosekundama, što ne omogućava potpuno preciznu sinhronizaciju. Ideja o kreiranju nove jedinice za merenje rodila se prošle godine, te se još tada o njoj raspravljalo na Facebook-u. Stručnjaci procenjuju da bi ona u teoriji mogla da bude korisna, ali ostaje da se to potvrdi i u praksi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: