Opera Mini i Mobile sprečavaju nelegalno rudarenje

Vrednosti kriptovaluta dostigle su proteklih meseci poprilične sume, a novac je jedan od glavnih motiva za uspon običnog, te cyber kriminala, pa su se i ovoga puta brojni digitalni lupeži dosetili kako da druge korisnike interneta „motivišu“ da zarađuju za njih. Tako je postalo sve uobičajenije da web-sajtovi sadrže delove malicioznog koda, koji korisničke kompjutere čine sredstvima za rudarenje, a bez znanja vlasnika.

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga je Opera početkom meseca svom pretraživaču za desktop dodala zaštite protiv nelegalnog rudarenja, a slične funkcije će uskoro postati dostupne i na Opera Mini i Mobile. Skripte koje neki web-sajtovi koriste, činile su da korisnici rudare kriptovalute za druge, te od toga nemaju nikakvu korist, budući da njihovi CPU-ovi zarađuju za cyber kriminalce. Tako su korisnici mogli da primete da njihovi računari iznenada sporije rade, te se greju bez ikakvog očiglednog razloga.

Softver iz Opera-e koji sprečava nezakonito rudarenje funkcioniše slično poput programa za blokiranje reklama, a iz kompanije su potvrdili da će istu funkcionalnost uskoro dobiti i Opera Mini i Mobile za Android.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,