Facebook kriptovaluta: Libra bi mogla da se meri u milijardama dolara

Facebook kriptovaluta bi socijalnoj platformi mogla da donese nove prihode istorijskih razmera, a prvi izveštaji govore o tome da će Facebook, Instagram i WhatsApp korisnici uz pomoć novog digitalnog koina moći da obavljaju digitalne kupovine bez visokih nadoknada i poreza.

PCPress.rs Image

Nova kriptovaluta bi najpre mogla da procveta na nestabilnim tržištima, te da donese stabilniju alternativu u zemlje sa visokom inflacijom i nestabilnim vladama. Iz kompanije se očekuje da se Libra koristi tokom transfera novca, e-commerce aktivnosti, te za plaćanje aplikacija i igara koje su u vlasništvu Facebook-a. Upravo se zbog toga procenjuje da bi ovo mogla da bude jedna od najvažnijih inicijativa u istoriji kompanije, a Facebook se već udružio sa nizom kompanija, uključujući Visa-u i PayPal, koje su investirale u proces.

Planirano je da se Libra poveže sa za nekoliko valuta koje su vlade proglasile za sredstvo plaćanja (dekretni novac) kako bi se zaštitila od vrtoglavih promena vrednosti koje su ranije nanosile štetu valutama kao što je Bitkoin.

PCPress.rs Image

Libra možda dolazi i kao spas, budući da se od aprila spekuliše o tome da bi Facebook mogao da se suoči sa rekordnom kaznom od pet milijardi dolara za kršenje pravila o privatnosti korisnika, te bi mogla da potpuno preoblikuje način poslovanja kompanije. Analitičari su u martu objavili da bi nova kriptovaluta tokom 2021. godine kompaniji mogla da donese prihode od čak 19 milijardi dolara, pa ostaje da se vidi hoće li prognoze biti tačne i kako će to uticati na budućnost kompanije.

Pročitajte i:  Facebook 20 godina kasnije: Sporedna uloga u metaverzumu

Izvor: Fox Business

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,