Računari i Galaksija

Facebook kućni robot

Kompanija Facebook je podnela patent za samobalansirajućeg robota koji može da stoji na dve ili tri noge. Patent navodi da robot može da ima druge mogućnosti kao što su nošenje tereta i sistem hlađenja radi kontrole njegove temperature. Šta bi Facebook mogao da uradi sa ovakvim robotom, još uvek je nejasno, ali potencijal je ogroman. Samobalansirajućeg robota kompanija bi mogla da koristi kako bi proširila ponudu za video pozive, koje je ponudila na Messenger-u još 2015. godine. Tako bi dok držite video poziv na ovom robotu, prijatelj sa kojim pričate mogao praktično da vas prati po kući.

PCPress.rs Image

Robot u kući takođe bi mogao da se koristi za autonomno fotografisanje i video zapise za sve Facebook-ove platforme za deljenje sadržaja, uključujući Instagram i WhatsApp. Međutim, kompanije često imaju patente, ali mnogi se nikad ne pretvaraju u stvarne proizvode. Patent za samobalansirajućeg robota podneo je zaposleni iz Facebook-a koji je ranije radio u kompaniji koja se bavi robotikom. Ovakavi tipovi robota su usko specifičani proizvodi, jer su skupi (sa cenama od po nekoliko hiljada dolara) i još uvek nepostoji tražnja za njima.

Pročitajte i:  Kafanska budućnost: Kad vam robot posluži piće

PCPress.rs Image

Međutim, oblast kućnih robota je nešto što startapovi iz Silicijumske doline i dalje istražuju. Naravno, čin uvođenja robota u domove pokreće mnoga pitanja o privatnosti i bezbednosti, naročito u trenutku kada neki korisnici sumnjaju u količinu ličnih podataka koje Facebook prikuplja. Na kraju krajeva, robot koji radi u kući može značajno da poveća količinu informacija koje Facebook zna o svojim korisnicima.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,