Data centri 2024

Facebook lansira biblioteku digitalne pismenosti

Trenutno je više mladih ljudi online nego ikada ranije, a u vreme kada su dezinformacije široko prisutne, te nije lako razlikovati ono što je pogrešno od onoga što je tačno. Facebook planira da tome stane na put, a tako što razvija načina uz pomoć kojih će mlađe generacije moći da odgovorno krstare internetom, te budu zaštićene od netačnih podataka koji bi mogli da utiču i na delove njihovih offline života.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o projektu Digital Literacy Library, na kojem je Facebook radio zajedno sa naučnim timom sa Harvarda,  a koji nudi interaktivne lekcije i video sadržaje koji mogu besplatno da se preuzmu, te da se koriste u učionicama, vanškolskim aktivnostima, ali i kod kuće. Program, koji se zasniva na desetogodišnjem akademskom istraživanju, podeljen je u pet tematskih jedinica, i sadrži delove o privatnosti, istraživanju identiteta, pozitivnom ponašanju, sigurnosti, te onaj o društvenom angažovanju i socijalnim aktivnostima. Biblioteka je sastavljena od 18 lekcija, koje su trenutno dostupne samo na engleskom, ali bi uskoro trebalo da se pojave i na 45 drugih jezika, a namenjen je uzrastu od 11 do 18 godina, i pokriva sve – od formiranja zdravih online odnosa, do prepoznavanja phishing prevara.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

PCPress.rs Image

U programu se, na primer, ne pominju lažne vesti, što mnogi prepoznaju kao propust, budući da su takve vesti sve prisutnije, i postaju simbol problematičnog dela online postojanja internet građana širom sveta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,