Facebook mašina za čitanje misli

Prema poslednjim izjavama Marka Zuckerberga Facebook planira nove načine za pristupanje podacima o korisnicima, i to ne samo preko pametnih telefona i kompjutera, već direktno iz korisničkih tokova misli.

PCPress.rs Image

Naime, Zuckerberg je u nedavnom intervjuu govorio o tehnologiji na kojoj kompanija već radi, a koja podseća na sisteme iz naučnofantastičnih filmova, i koja bi korisnicima mogla da omogući da jednog dana mrežom upravljaju samo uz pomoć nervnog sistema. Jasno je da ova teme pokreće i brojna etička, kao i pitanja o zaštiti privatnosti, te će, kako kaže Zuckerberg, korisnici morati da veruju izborima koje prave, što znači da će sva odgovornost biti na njima.

PCPress.rs Image

Koncept je prilično jednostavan: pametni uređaji već komuniciraju jedni sa drugima, ali je ljudski um za njih trenutno zatvoren. Rešenje bi moglo da dođe u obliku uređaja koji bi podsećao na kapu, te služio da pročita signale iz mozga korisnika, te ih iskoristi kako bi otključao podatke koji dolaze direktno iz korisničkih tokova misli. Facebook već nekoliko godina testira sličan interfejs koji bi trebalo da poveže mozak sa kompjuterskim sistemom, ali bezbednosni skandali koji već neko vreme potresaju kompaniju čine da korisnici gube poverenje, što znači da je malo verovatno da će se pojaviti veliki broj onih koji bi pristali da daju pristup sopstvenim tokovima misli.

Pročitajte i:  Facebook 20 godina kasnije: Sporedna uloga u metaverzumu

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,