BIZIT plus

Radnički savet Volkswagen-a protiv izgradnje pogona na jugu Evrope

Uticajni Radnički savet nemačke kompanije Volkswagen namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je kao ozbiljan kandidat spominjana i Srbija, piše danas, 10. marta, nemački list Bild am Sonntag. Na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije, Radnički savet će ovog proleća glasati protiv tog projekta.

PCPress.rs Image

List navodi da savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi kao i da postoji mogućnost njihovog prilagodjavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila. Prema informacijama iz Vokswagen-a, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne krajem 2022. godine da radi i u njemu bi se godišnje prozvodilo do 300.000 vozila.

Nadzorni odbor VW, prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju, ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i popredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima. Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora. Podsetimo se da su Večernje novosti prenele početkom marta da je Volkswagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Volkswagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Izvor: Beta

Facebook komentari: