Facebook najavio revoluciju u komunikaciji kroz deepfake avatare

Facebook je predstavio sopstvene deepfake verzije, hiper-realistične video sadržaje koje su generisali kompjuteri, a koji bude strah od novog talasa zloupotreba, te generisanja dezinformacija.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija je na godišnjem skupu developera u San Hoseu predstavila „virtuelne ljude,“ na kojima softverski inženjeri rade već neko vreme. Publici je predstavljen video u okviru kojeg dve naizgled identične ljudske glave govore, da bi se ispostavilo da je jedna od njih rekonstrukcija, takozvani deepfake, a „uljez“ može da bude identifikovan samo detaljnom istragom, a preko sitnih nesavršenosti na vratu, kosi i u očima.

Facebook eksperti tvrde da bi ova tehnologija mogla da donese revoluciju u načine n koje komuniciramo, te na koje sarađujemo, pa bi mogla da zameni ljudska bića u kancelarijama, čak i na porodičnim zabavama na koje neki član ne bi uspeo da stigne. Tako su deepfake momenti deo projekta Facebook Spaces, virtuelne mreže na kojoj kompanija radi već neko vreme, a koja korisnicima dozvoljava da koriste animirane avatare preko Oculus Go ili Oculus Rift uređaja. Virtuelna mreža lansirana je 2017. godine, a najviše je kritikovana zbog nedostatka aktivnosti.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Deepfake tehnologija je do sada korišćena samo u situacijama u kojima su identiteti poznatih ličnosti postavljani u nezgodne situacije, pa ne čudi što izaziva zabrinutost kod zakonodavnih organa, budući da bi sa razvojem tehnologije manipulacije postale još uverljivije.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,