Facebook neće obavestiti korisnike o curenju njihovih podataka

Kompanija Facebook ne planira da obavesti svoje korisnike čiji su nalozi bili izloženi hakerskom napadu. Proteklog vikenda prijavljeno je da je baza podataka sa više od 533 miliona Facebook naloga podeljena na mreži, uključujući brojeve telefona, adrese e-pošte, datume rođenja i druge lične podatke. Iako informacije nisu uključivale brojeve kreditnih kartica i socijalnog osiguranja, podaci bi i dalje mogli biti zloupotrebljeni.

Facebook neće obavestiti korisnike o curenju njihovih podataka.

Radi se na otklanjanju nastale štete

Facebook je primetio ranije ove nedelje da postoji problem sa curenjem podataka. Kompanija kaže da je brzo izvršila prilagođavanje funkcije kako bi sprečila da se takva aktivnost ponovi. Iako su podaci iz 2019. godine, ove nedelje je prvi put otkriveno da su objavljeni na mreži. Budući da su podaci izbrisani sa javnih profila,  kompanija ne može biti sigurna u vezi sa tim koje tačno korisnike treba obavestiti i zato ne planira da upozori pojedince koji su potencijalno pogođeni.

Umesto toga, Facebook je objavio stranicu centra za pomoć za korisnike zabrinute da su njihovi podaci možda objavljeni. Na stranici se objašnjava da samo informacije koje su se javno delile na korisničkim profilima su procurele, što znači da podaci ne uključuju informacije koje su se delile samo sa prijateljima korisnika. Takođe je detaljno opisano kako korisnici mogu prilagoditi svoja podešavanja privatnosti. Bila je ovo teška nedelja za sigurnost podataka, jer je pored otkrića na Facebooku, LinkedIn u četvrtak uveče potvrdio da su u odvojenom incidentu informacije procurele sa 500 miliona profila njegovih korisnika i da se sada prodaju na web lokaciji koju koristi hakeri.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: