VLC 3.0 podržava 8K video i HDR

VLC predstavlja jedan od najpopularnijih open-source softvera koji prevazilaze probleme prostora i vremena, a novi 3.0 Vetinari update podrazumeva neke značajne promene.

PCPress.rs Image

Naime, novo ažuriranje donosi HDR10 podršku, te 4K/8K video sadržaje na sve uređaje – od pametnih telefona do kućnih računara. Tako VLC 3.0 radi sa Blue Ray menijima koji se zasnivaju na Java platformi, te je optimizovan da odgovara i useku na ekranu iPhone X uređaja. Tu je i Chromecast podrška kako za mobilne, tako i za desktop verzije softvera, a na kojoj developeri rade već neko vreme.

VLC je već dugo poznat po svojoj sposobnosti da pokrene skoro bilo koji medija fajl, a nova verzija dodaje podršku za veliki broj novih formata i tehnologija, uključujući i dinamične video sadržaje od 360 stepeni. Softver koristi i čipove uređaja kako bi 4K i 8K video sadržaje dekodirao na hardverskom nivou, što ubrzavanje, te vraćanje sadržaja čini mnogo jednostavnijim, pa VLC developeri tvrde da njihov softver u okviru Windows uređaja funkcioniše mnogo bolje i od Microsoft-ove Movies aplikacije.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

Izvor: Variety

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,