Facebook plaća tinejdžerima za potpuni pristup privatnim telefonima

Facebook je pokrenuo program u okviru kojeg prikuplja privatne podatke od plaćenih dobrovoljaca, a proces traje već tri godine. Ciljna grupa obuhvata korisnike od 13 do 25 godina, koji su u zamenu za podatke dobijali po 20 dolara mesečno, a od njih se očekivalo samo da na svoje uređaje instaliraju aplikaciju Facebook Research.

PCPress.rs Image

Kompanija je podatke koristila za predviđanje buduće konkurencije, da bi potom te servise kupovale, te ih integrisala u sopstvenu platformu. Aplikacija za nadgledanje telefona uklonjena je iz online prodavnica tek sredinom 2018 godine, a nakon što se Apple požalio da krši pravila privatnosti. Zahvaljujući njoj kompanija je mogla da čita privatne poruke, mejlove, te da ima uvid u istoriju pretraživanja.

PCPress.rs Image

Ako Apple odluči da Facebook Research krši još neka pravila, mogao bi da aplikaciju blokira i na uređajima na koje je već otpremljena, što bi samo pogoršalo tenziju koja već postoji između dve kompanije. U međuvremenu korisnici su naučili o još jednom načinu na koji Facebook dolazi do ličnih podataka, i to za samo 20 dolara mesečno.

Pročitajte i:  DOJ udara Apple najjače do sada

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,