BIZIT plus

Facebook planira dva pametna zvučnika

Pametni zvučnici su trenutno među najpopularnijim uređajima u tehnološkom svetu, a kategoriju je kreirao Amazon, koji je 2015. predstavio Amazon Echo – uređaj koji se sastoji iz zvučnika i virtuelnog asistenta, te može da kontroliše druge pametne aparate u kući, kao i da obavlja niz drugih funkcija.

PCPress.rs Image

Jednom kada su se Amazon Echo i njegov asistent Alexa pojavili, druge tehnološke kompanije počele su da nude sopstvene verzije ovog uređaja. Tako je Google predstavio seriju Home koja funkcioniše uz pomoć Google Assistant-a, Microsoft proizvod Invoke koji radi sa Cortana pametnim asistentom, Apple HomePod zvučnike koji dolaze zajedno sa Siri, a Samsung navodno radi na svojim pametnim zvučnicima koji bi uključivali Bixby. Kako se množe uređaji, tako raste i potražnja, te analitičari očekuju da bi u 2018. mogla da bude duplo veća nego prošle godine, te dovede do više od 50 miliona isporučenih jedinica.

Tako i Facebook planira da se priključi ovoj tehnološkoj družini, te se spekuliše da kompanija testira dva pametna zvučnika – uređaje pod radnim imenom Aloha i Fiona. Prema izveštajima, oba modela bi trebalo da imaju 15-inčne ekrane osetljive na dodir, preko kojih bi korisnici mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima, a preko video-poziva. Facebook je potpisao i ugovore o licenciranju sa muzičkim kompanijama Sony i Universal Music, a kako bi obezbedio sadržaj za nove zvučnike. Model Aloha bi, prema industrijskim izveštajima, trebalo da ima više funkcija koje su u vezi sa društvenom mrežom, te Face ID tehnologiju, zahvaljujući kojoj će korisnici lako moći da se loguju na svoje Facebook profile.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

PCPress.rs Image

Zvučnici se očekuju u julu, a još uvek se ne zna koji će virtualni asistent biti uključen u nove članove porodice pametnih zvučnika, koji ovoga puta dolaze iz kompanije Facebook.

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari: