ERP 2024

Facebook prekršio pravo Palestinaca na slobodno izražavanje

Meta je konačno objavila izveštaje koji ispituju kako je politika moderiranja sadržaja uticala na Izraelce i Palestince usred eskalacije nasilja u pojasu Gaze prošlog maja. Izveštaj je otkrio da su Facebook i Instagram prekršili pravo Palestinaca na slobodno izražavanje.

Facebook prekršio pravo Palestinaca na slobodno izražavanje

Meta usled kritika ažurira svoju politiku privatnosti

Meta-ine akcije u maju 2021. imale su negativan uticaj na ljudska prava palestinskih korisnika, na slobodu izražavanja, slobodu okupljanja, političke učešća i nediskriminacije, a samim tim i o sposobnosti Palestinaca da podele informacije i uvide o svojim iskustvima kada su se desila. U izveštaju se takođe navodi da je „ispitivanje pojedinačnih slučajeva“ pokazalo da su neki izraelski nalozi takođe greškom zabranjeni ili ograničeni tokom ovog perioda.

Meta je imala interni alat za otkrivanje „neprijateljskog govora“ na arapskom, ali ne i na hebrejskom, i da su njeni sistemi i moderatori imali nižu tačnost prilikom procene palestinskog arapskog. Kao rezultat toga, mnogi korisnički nalozi su pogođeni „lažnim opomenama“, a postove su pogrešno uklonili Facebook i Instagram. U odgovoru na izveštaj, Meta kaže da će ažurirati neke od svojih politika, uključujući nekoliko aspekata politike opasnih pojedinaca i organizacija .

Pročitajte i:  Threads ulazi u prikazivanje rezultata uživo sportskih događaja, počevši od NBA lige 

Meta takođe napominje da je započela eksperimentisanje na izgradnji arapskog klasifikatora specifičnog za dijalekt za pisani sadržaj i da je promenila svoj interni proces za upravljanje ključnim rečima i „block listama“ koje utiču na uklanjanje sadržaja. Korisnici Instagram-a se dugo žale da aplikacija zabranjuje ili smanjuje vidljivost njihovog naloga kada objavljuju o određenim temama. Ove pritužbe su se povećale prošlog proleća kada su korisnici prijavili da im je zabranjeno objavljivanje o Palestini ili da je domet njihovih postova smanjen.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,