Facebook prikuplja podatke o pozivima i SMS porukama na Android uređajima

Facebook već godinama prikuplja informacije o pozivima, te SMS porukama koje su poslate sa Android uređaja, a nekoliko Twitter korisnika prijavilo je da je pronašlo takve podatke, a koji se odnose na pozive i poruke koje su slali u periodu od nekoliko meseci, ili čak godina.

PCPress.rs Image

Obični korisnici su zabrinuti zbog nedavnog Cambridge Analytica skandala, što je manje ili više opravdano, a u zavisnosti od informacija koje su prikupljane, a koje oni smatraju delom svog privatnog života. Tako je Mat Johnson, jedan od pomenutih korisnika Twitter-a, sa onima koji ga prate podelio ono što je pronašao u Facebook Zip fajlu, a što je u vezi sa pozivima i porukama koje su poslate sa njegovog uređaja. Drugi korisnik, Dylan McKay, kaže da je u sličnom fajlu pronašao sve poruke koje je razmenjivao sa prijateljima, a i drugi dele svoje priče koje imaju slične obrasce, a koje dovode do zaključka da je Facebook čuvao podatke o komunikaciji sa najbližim prijateljima, te članovima porodice.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Portal Ars Technica piše o tome da je poznato da je Facebook tražio pristup kontaktima, pozivima i SMS porukama na Android uređajima, a kako bi poboljšao algoritme koji su zaduženi za preporučivanje prijatelja na društvenoj platformi, te napravio razliku između poslovnih i privatnih kontakata svojih korisnika. Čini se da je Facebook problematične podatke sakupljao preko Messenger aplikacije, koju Android korisnici često koriste kao glavnog SMS klijenta. Tako je kompanija nedavno ponudila opciju za konstantno dopunjavanje informacija o kontaktima, uključujući istoriju telefonskih poziva, te SMS poruka, ali nije jasno kada je tačno ova opcija omogućila prikupljanje pomenutih podataka.

Ističe se da najviše zabrinjava to što Facebook te podatke prikuplja već nekoliko godina, što znači da se to događalo i u vreme kada su ograničenja na Android uređajima omogućavala više slobode onima kojima bi palo na pamet da podatke o korisnicima prikupljaju na ovaj način. Google je u nekom trenutku pooštrio ta pravila, te ih učinio preciznijim, ali su developeri mogli da dobiju pristup pozivima i SMS porukama sve do oktobra 2017. godine, kada je kompanija konačno zamenila stari Android API.

Pročitajte i:  Apple će prodavati svoje Vision Pro slušalice van SAD-a

Facebook je odgovorio na optužbe, te u saopštenju istakao da je sasvim očekivano da neka aplikacija prikuplja podatke o pozivima i porukama, a u slučaju da korisnik odluči da svoje kontakte otpremi na društvenu platformu. Dalje se napominje da je korisnicima na taj način olakšano da dođu do onih kontakata sa kojima bi želeli da se povežu, te da je široko prisutna praksa da oni koji se preko svojih mobilnih uređaja loguju na neku aplikaciju sa istom podele i informacije o svojim kontaktima.

PCPress.rs Image

Ovaj problem do sada nije otkriven na iOS uređajima, te možda do njega nije ni došlo, budući da Apple ima znatno preciznija ograničenja kada je ovakvo prikupljanje podataka u pitanju. Tako kompanija nekim aplikacijama dozvoljava pristup podacima, a kako bi se sprečili spam pozivi i poruke, ali je taj proces prilično zahtevan, te ne omogućava da se informacijama o korisnicima pristupi lako. Ističe se da većina aplikacija ipak nema pristup pozivima i porukama, te da Facebook aplikacija za iOS ne može da prikuplja ove podatke na iPhone uređajima.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,