BIZIT plus

Facebook trenira AI asistenta u okviru igre Minecraft

Najnapredniji AI asistenti danas mogu da pariraju ljudskim bićima, pa, na primer, da prevaziđu ono što najbolji igrači mogu da ponude u igrama kao što su Starcraft II i Go. Ipak, ako neki AI dobije zadatak izvan polja za koje je obučen nastaju problemi, te je kreiranje veštačke inteligencije koja bi mogla da se snađe na svakom polju sledeći veliki izazov za eksperte iz ove oblasti.

PCPress.rs Image

Upravo je to ono što radi grupa istraživača pod okriljem kompanije Facebook, a ponovo kroz igru, budući da asistenta pokušava da nauči kako se igra Minecraft. Jednostavnost i sandbox priroda (sigurnosni mehanizam koji odvaja različite programe, a da se ranjivosti ne bi brzo širile) čini ovu igru savršenim prostorom za treniranje veštačke inteligencije.

Pored toga igrači su u ‘Creative’ modu ove igre uspevali da konstruišu kompleksne građevine, kao što je Star Trek Enterprise D, a uz pomoć jednostavnih blokova za građenje, što znači da AI ima pristup neograničenoj kreativnosti koja zahteva tek nekoliko alatki. Eksperti AI asistenta pored toga uče i prirodnom jeziku, a cilj je da se kreira digitalni pomoćnik koji bi korisnicima mogao da pomaže u svakodnevnim aktivnostima.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

PCPress.rs Image

Facebook već nekoliko godina radi na AI asistentu, pa je 2015. lansirao M – AI asistenta u okviru Messenger aplikacije, ali je platforma ugašena nakon samo dve i po godine. Problem je bio u tome što je asistent konstantno zahtevao ljudsku pomoć u obavljanju zadataka, pa ga zbog tog i drugih ograničenja korisnici nisu često upotrebljavali, što na kraju M asistentu nije pružilo dovoljno prostora za učenje. Minecraft AI bi mogao da posluži kao osnova za novog i boljeg M asistenta, a zainteresovani do tada mogu da provere kako funkcioniše, budući da je dostupan za preuzimanje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: