Tokio proglašen najsigurnijim gradom na svetu

Tokio je proglašen za najbezbedniji grad na svetu odlukom Economist Intelligence unit-a u četvrtak, 29. avgusta, prema sposobnosti gradova da se suočavaju sa svim vrstama problema, od klimatskih katastrofa do sajber napada.

PCPress.rs Image

Singapur je zauzeo drugo mesto, a Osaka, još jedan japanski grad, je na trećoj poziciji. Ova tri grada držala su ove pozicije i na listama za 2015. i 2017. godinu. Ovogodišnji indeks 60 gradova bio je fokusiran na koncept “urbane otpornosti”, odnosno sposobnosti gradova da apsorbuju šokove i da se oporave, objavili su istraživači. Indeksom se ocenjuju četiri vrste bezbednosti: digitalna zaštita, infrastruktura, zdravstvo i lična bezbednost.

Azijsko-pacifički region dominira u prvih deset pozicija sa šest gradova, uključujući Sidnej na petom mestu, Seul na osmom i Melburn na desetom. U prvih deset ušla su po dva grada iz Evrope i Severne Amerike. Amsterdam je četvrtoplasirani, Kopenhagen osmi, Toronto je šesti, a Vašington sedmi. Nigerijski Lagos, venecuelanski Caracas, mijanmarski Yangon, pakistanski Karachi i bangladeška Dhaka nalaze se na poslednjih pet mesta indeksa.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Ovi gradovi dobili su visoke ocene za pristup veoma kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalne timove za sajber bezbednost, policijske patrole orijentisane na lokalne zajednice i dobro planiranje za slučaj katastrofa, navode istraživači. U nastavku možete pogledati kompletnu listu top 10 najbezbednijih gradova:

  1. Tokio
  2. Singapur
  3. Osaka
  4. Amsterdam
  5. Sidnej
  6. Toronto
  7. Vašington
  8. Kopenhagen
  9. Seul
  10. Melburn

Izvor: CNN

Facebook komentari: