PC Press Studio

Tokio proglašen najsigurnijim gradom na svetu

Tokio je proglašen za najbezbedniji grad na svetu odlukom Economist Intelligence unit-a u četvrtak, 29. avgusta, prema sposobnosti gradova da se suočavaju sa svim vrstama problema, od klimatskih katastrofa do sajber napada.

PCPress.rs Image

Singapur je zauzeo drugo mesto, a Osaka, još jedan japanski grad, je na trećoj poziciji. Ova tri grada držala su ove pozicije i na listama za 2015. i 2017. godinu. Ovogodišnji indeks 60 gradova bio je fokusiran na koncept “urbane otpornosti”, odnosno sposobnosti gradova da apsorbuju šokove i da se oporave, objavili su istraživači. Indeksom se ocenjuju četiri vrste bezbednosti: digitalna zaštita, infrastruktura, zdravstvo i lična bezbednost.

Azijsko-pacifički region dominira u prvih deset pozicija sa šest gradova, uključujući Sidnej na petom mestu, Seul na osmom i Melburn na desetom. U prvih deset ušla su po dva grada iz Evrope i Severne Amerike. Amsterdam je četvrtoplasirani, Kopenhagen osmi, Toronto je šesti, a Vašington sedmi. Nigerijski Lagos, venecuelanski Caracas, mijanmarski Yangon, pakistanski Karachi i bangladeška Dhaka nalaze se na poslednjih pet mesta indeksa.

Pročitajte i:  Japan postao peta sila čija se misija spustila na Mesec

Ovi gradovi dobili su visoke ocene za pristup veoma kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalne timove za sajber bezbednost, policijske patrole orijentisane na lokalne zajednice i dobro planiranje za slučaj katastrofa, navode istraživači. U nastavku možete pogledati kompletnu listu top 10 najbezbednijih gradova:

  1. Tokio
  2. Singapur
  3. Osaka
  4. Amsterdam
  5. Sidnej
  6. Toronto
  7. Vašington
  8. Kopenhagen
  9. Seul
  10. Melburn

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,