Fairphone 3: Sedam godina bezbednosnih ažuriranja

Fairphone telefoni su već poznati po tome što bezbednosna ažuriranja dobijaju mnogo duže nego modeli drugih proizvođača. Fairphone 3 dokazuje da uobičajeni izgovori za ukidanje podrške za Android na starijim telefonima nisu validni.  

PCPress.rs Image

Kompanija Fairphone nije bila mnogo poznata, bar ne u našoj zemlji, ali je privukla pažnju najdužom softverskom podrškom (čak sedam godina). Prvi telefon je predstavila još 2013. godine, da bi Fairphone 2 lansirala već 2015, a s njim je stigla mogućnost da se uređaj popravi bez majstora (ekran na primer može da se zameni bez specijalnog alata).

Nijedan Android ekosistem ne može da se takmiči s Apple podrškom za iOS, ali je Fairphone prišao blizu. Tako je Fairphone 3 dobio podršku za Android u trajanju od sedam godina, pa je kompanija nadmašila ponude proizvođača koji imaju više resursa, a uprkos poteškoćama. To ne znači da sve ide glatko – Qualcomm je na primer odlučio da prestane s podrškom za ove telefone.

Iz kompanije su 10. jula najavili da će Fairphone 3, koji je izašao još 2019. godine, podršku za Android dobijati sve do 2026, što je sedam godina ažuriranja. U isto vreme je izašao i Android 13 za ovaj model, što je još jedan dokaz da Fairphone teži tome da napravi održive telefone koji se lako popravljaju i dobijaju podršku duže nego što je to slučaj s modelima drugih proizvođača.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Ovim potezom se izlazi u susret korisnicima, a smanjuje se i količina elektronskog otpada. Sedam godina ažuriranja zvuči neverovatno, a jedini problem je to što ne stižu redovno, pa je kompanija preskočila Android 12 i odmah prešla na Android 13. Ističe se da Fairphone sve ovo radi s delićem budžeta koji koriste veliki proizvođači, pa je jasno da je kratka podrška za operativni sistem potpuno neopravdana.

Facebook komentari: