BIZIT plus

Fairphone 5: Do deset godina Android podrške

Fairphone telefoni su već čuveni po tome što bezbednosna ažuriranja dobijaju mnogo duže nego modeli drugih proizvođača. Fairphone 3 je već dokazao da uobičajeni izgovori za ukidanje podrške za Android na starijim telefonima nisu validni, a prema najnovijim vestima model Fairphone 5 će otići još dalje.

PCPress.rs Image

Kompanija Fairphone nije bila mnogo poznata, bar ne u našoj zemlji, ali je privukla pažnju najdužom softverskom podrškom (čak sedam godina). Prvi telefon je predstavila još 2013. godine, da bi Fairphone 2 lansirala već 2015, a s njim je stigla mogućnost da se uređaj popravi bez majstora (ekran na primer može da se zameni bez specijalnog alata).

Nijedan Android ekosistem ne može da se takmiči s Apple podrškom za iOS, ali je Fairphone prišao blizu. Tako je Fairphone 3 dobio podršku za Android u trajanju od sedam godina, pa je kompanija nadmašila ponude proizvođača koji imaju više resursa, a uprkos poteškoćama. To ne znači da sve ide glatko – Qualcomm je na primer odlučio da prestane s podrškom za ove telefone.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

Oni koji su ga testirali kažu da ipak nije savršen:

Sada se priča o modelu Fairphone 5, koji je već potvrđen i prepun iznenađenja. Delovi su kao i kod prethodnika dostupni i lako ih je zameniti – dovoljan je najobičniji šrafciger. Pored toga tu je još duža OS podrška, a s novim modelom će trajati između 8 i 10 godina.

Fairphone 5 neće biti dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama, dok će u Evropi moći da se kupi za 699 evra. Zainteresovani već mogu da ga naruče, a s isporukama se počinje već 14. septembra.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: