BIZIT plus

Kina koristi LinkedIn za praćenje britanskih zvaničnika

Šefovi MI5 su upozorili da Kina koristi LinkedIn za praćenje britanskog tehnološkg i istraživačkog sektora u pokušaju podrivanja komercijalnih prednosti Velike Britanije.

PCPress.rs Image

MI5 saopštio je da Kina koristi LinkedIn kako bi špijunirala razvoj tehnologije i istraživačkih ideja Velike Britanije. Istraga je objavljena u Tajmsu i ukazuje da je službenik kineske špijunske agencije u Pekingu koristio lažna imena na platformi u pokušaju da podmiti državne službenike i zvaničnike koji rade u vojsci i tehnologiji kako bi mu dali osetljive informacije. I ranije je MI5 upozoravao da Kina koristi sve načine kako bi došla do tehnoloških i istraživačkih informacija Velike Britanije.

LinkedIn se sada našao na udaru. Zamera mu se činjenica da nema bezbednosne provere kroz koje korisnici moraju da prođu pre otvaranja naloga. Platforma je prošle godine uvela funkciju koja pruža mogućnost korisnicima da provere kada je nečiji profil napravljen i kada je poslednji put ažuriran. Ali korisnici i dalje mogu da se povežu sa kompanijom bez potrebe da dokažu da li su radili u toj kompaniji ranije. To pruža mogućnost „hakerima na informacije“ da tvrde da su radili ili rade u legitimnoj organizaciji u pokušaju da prevare žrtve.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

Zvaničnici LinkedIna oglasili su se povodom ove teme. LinkedIn se složio sa izveštajem MI5. Prema njihovim izjavama LinkedIn se pokazao kao osetljiv na ovu vrstu prevara. Ujedno su saopštili da su neke kompanije izložene napadima svakoga dana i da većina napada dolazi iz Rusije ili Kine.

Facebook i Instagram takođe nemaju nikakve provere identiteta. Za razliku od platformi za plaćanje u kojima se prilažu dokumenti prilikom verifikacije u ovom slučaju je reč o društvenim mrežama na kojima možemo da imamo tzv. „lažne naloge“. LinkedIn takođe je platforma koja služi za razmenu informacija i pretragu samo u užem obimu u odnosu na druge društvene mreže. Problem koji navodi MI5 se u većoj meri odnosi na zaposlene u kompanijama koje navode a manje na LinkedIn.

Ovde je još jednom više reč o prikazivanju Kine i Rusije u svetlu neprijatelja a u manjoj meri je reč o poverljivosti podataka LinkedIna. Još jedna mreža i još jednom tehnologija postaje samo jedan od prividnih razloga za isticanje loših momaka. Sa druge strane, LinkedIn je svojim saopštenjem pokazao svoju političku opredeljenost i svoj položaj u polarizovanom svetu.

Pročitajte i:  Kina teži tehnološkoj nezavisnosti i otvara vrata stranim investitorima

Izvor: news.sky.com

Facebook komentari: