FBI upozorio na globalni hakerski napad na bankomate

Agencija FBI upozorila je banke da bi bankomati (ATM) uskoro mogli da pretrpe globalni hakerski napad, tako što bi cyber napadači hakovali procesore na platnim karticama, te iskoristili bankomate širom sveta da na svoje račune prebace sume koji bi na kraju mogle da iznesu više miliona dolara. Pretpostavlja se da bi napad mogao da se dogodi u nekoliko narednih dana, da bi potrajao samo nekoliko sati, a FBI je osetljive informacije sa bankama podelio 10. avgusta, te upozorio na globalni napad koji bi mogao da ugrozi bankomate širom sveta.

PCPress.rs Image

Pretpostavlja se da će napadači procesore na platnim karticama kompromitovati uz pomoć malvera, kako bi pristupili podacima, nakon čega bi na kraju novac prebacivali na svoje račune. Pristup koji dobiju na taj način bi iskoristili i da modifikuju ograničenja kada su u pitanju sume novca koje se preuzimaju, da bi mogli da preuzimaju celokupne količine novca kojima neki bankomat raspolaže u datom trenutku. Nakon toga bi napadači podatke o platnim karticama slali svojim saučesnicima, da bi ih ovi unosili u druge kartice, koje bi nakon toga mogle da se koriste za plaćanje.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

PCPress.rs Image

Očekuje se da se napad dogodi uoči vikenda, u vreme kada se banke zatvaraju, a iz agencije FBI kažu da su neki prethodni napadi obično ciljali male ili srednje finansijske institucije, koje obično imaju manje budžete, te slabije sigurnosne sisteme. Ipak, očekuje se da ovaj napad bude većeg obima, te da napadi u budućnosti postanu sve ozbiljniji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,