Elon Musk razgovara sa Saudijskom Arabijom o privatizaciji Tesle

Posle nekoliko dana špekulacija i suprotstavljenih izveštaja, Elon Musk je progovorio o svom planu da privatizuje Teslu. U blog postu u ponedeljak ujutro, Musk je objasnio da je već nedeljama u pregovorima sa rukovodiocima nacionalnog investicionog fonda Saudijske Arabije oko finansiranja velikog dogovora, a neki njegovu vrednost procenjuju na čak 50 milijardi dolara. Međutim, nejasno je da li će Musk-ovo objašnjenje smiriti federalne regulatorne organe, koji će, kako se navodi, ispitati da li su njegove izjave od prošle nedelje bile pogrešne.

PCPress.rs Image

Musk je rekao da su ga iz Saudijske Arabije prvi put pozvali u vezi sa privatizacijom Tesle početkom 2017. godine, ali da je u poslednjih nekoliko dana taj razgovor inteziviran nakon što je na berzama kupljeno gotovo pet posto akcija kompanije. Musk je rekao da je održao sastanak sa generalnim direktorom fonda 31. jula, kada je direktor izrazio žaljenje što privatni razgovori nisu uznapredovali.

„On je snažno izrazio svoju podršku za finansiranje privatizacije Tesle u ovom trenutku”, napisao je Musk. „Od njega sam shvatio da nijedan drugi donosilac odluke nije bio potreban i da željno iščekuju da nastave.“ Dodao je: „Napustio sam 31. jula sastanak bez ikakvog pitanja da li bi mogao da se zaključi sporazum sa fondom i da je to bilo samo pitanje pokretanja procesa. Zbog toga sam konstatovao „obezbeđeno finansiranje“ u saopštenju od 7. avgusta.“

Pročitajte i:  Investitori razmatraju ulaganje od 3 milijarde dolara u xAI

Musk je takođe rekao: „Očigledno je da fond u Saudijskoj Arabiji ima više nego dovoljno kapitala potrebnog za izvršenje takve transakcije“. Međutim, solventnost saudijskog fonda nije toliko očigledna, navodi se u izveštaju u Wall Street Journal-a. Fond se „trudi da pronađe načine da finansira svoje postojeće obaveze“, izveštava Journal, a izvori sumnjaju u ideju da će Saudijska Arabija povećati svoj trenutni udeo u Tesli.

PCPress.rs Image

Prošlog utorka, Musk je prodrmao tržište kada je tvitovao da „razmišlja“ o privatizaciji Tesle „sa 420 dolara“ i da je obezbedio sredstva za to. Berza je na kratko zaustavila trgovanje akcijama Tesle, jer su investitori čekali na više informacija. U naknadnom mejlu zaposlenima, Musk je naznačio da je tvit bio ozbiljan, a ne samo šala. „Razlog za sve ovo je stvaranje okruženje za Teslu kako bi radio najbolje moguće“, napisao je Musk.

Pitanja su se kretala oko eventualne Muskove otvorenosti oko velike količine sredstava koja je potrebna za privatizaciju Tesle. Ogromni napori da se pronađe finansijer (ili finansijeri) su se nastavili u narednim danima. Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) kontaktirala je CEO Tesle za više informacija o ovom slučaju koji bi bio najveći korporativni otkup u istoriji, a glasine su počele da kruže oko mogućeg učešće Saudijske Arabije.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10% radnika

Ove glasine su se pokazale kao dobro osnovane. Musk je rekao da je ostao u komunikaciji sa fondom Saudijske Arabije oko sporazumu posle sastanka od 31. jula i da je tokom tog procesa obavestio Teslin odbor. On je ponovio svoju želju da obezbedi mehanizam za aktuelne akcionare Tesle da ostanu akcionari i nakon otkupa. Međutim, Musk je naglasio da sporazum o privatizaciji tek treba da bude završen, te da je sve i dalje podložno promenama. Na karaju krajeva, ipak pričamo o Elon Musku.

PCPress.rs Image

Musk je tvrdio da će se sporazum finansirati sredstvima kompanije, a ne dugom, naglašavajući da je Tesla u ovom trenutku dovoljno zadužen. Procenio je da će „oko dve trećine akcija u vlasništvu svih trenutnih investitora preći u privatnu Tesla kompaniju“. Odbacio je izveštaje da bi otkup mogao da košta oko 70 milijardi dolara, navodeći da „dramatično precenjuju stvarno povećanje kapitala koje je potrebno“. Međutim, nije pojasnio koja bi cifra mogla da bude u pitanju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,