BIZIT plus

FCC istražuje domaće kompanije u vlasništvu Rusije

Fokus će biti na kompanijama za koje se smatra da predstavljaju „bezbednosni rizik“ za SAD.

PCPress.rs Image

Sajber napadi

Federalna komisija za komunikacije pokrenula je ove nedelje istragu o velikom broju medijskih, telekomunikacionih i infrastrukturnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Državama sa vezama sa Rusijom, prema izveštaju je CNN-a. Istraga, koja se navodno vodi zajedno sa Odeljenjem za unutrašnju bezbednost i Ministarstvom pravde, usmerena je na firme koje se smatraju „rizikom za nacionalnu bezbednost“ i pokriva širok spektar tipova poslovanja, uključujući bežične provajdere, VoIP usluge i podmorske kablovske operatere.

FCC-ov pregled takođe stiže pošto mnogi američki stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju na povećanu opasnost od sajber napada, posebno na kritičnu infrastrukturu. SAD su nedavno uvele brojne sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, a moguće je da će Rusija uzvratiti sajber ratom.

Nedavne sajber kampanje za koje se sumnja da imaju veze sa ruskom vladom uključuju hakove na Olympics-u, SolarWinds-u, veb stranice ukrajinske vlade i istraživanje vakcine protiv koronavirusa u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi. Američki sajber zvaničnici su takođe upozorili kompanije, banke i državne i lokalne vlade da budu oprezne u pogledu ransomvare-a.

Slična istraga protiv kineskih kompanija Huawei i ZTE koju je pokrenuo FCC 2019.godinr zbog zabrinutosti da njihova oprema omogućava kineski nadzor nad aktivnostima SAD. Ne zna se tačno koliko će sličnih kompanija povezanih sa Rusijom biti obuhvaćeno istragom. Rusija takođe finansira medijske kompanije u SAD i drugim zemljama.

Pročitajte i:  Microsoft optužio Rusiju za novi hakerski napad

Britanski premijer Boris Džonson nedavno je naredio istragu britanske dozvole za RT (Russia Today), globalnu novinsku kuću koju podržava Kremlj, sa kancelarijama u SAD i širom Evrope. Američka kompanija T&R Productions, koja podržava RT America, dobila je preko 100 miliona dolara od ruske vlade, otkrila je istraga Open Secrets.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: