FDA upozorava da se ne koriste pametni satovi za merenje šećera u krvi

Uprava za hranu i lekove u sredu je izdala bezbednosnu komunikaciju kojom upozorava ljude da se drže dalje od pametnih satova i pametnih prstenova koji tvrde da mere nivo šećera u krvi bez bockanja kože. FDA nije odobrila bilo koji pametni sat ili pametni prsten koji je namenjen za merenje ili procenu vrednosti glukoze u krvi samostalno.

PCPress.rs Image

Takav način merenja krvi nije moguć

Neinvazivno praćenje šećera u krvi trenutno nije moguće ni na jednom potrošačkom uređaju kao što su Apple Watch i Oura prsten. Mogu se, umesto toga, upariti sa nosivim uređajima koje je odobrila FDA, kao što je Dexcom G7, koji koristi igle za očitavanje nivoa šećera u krvi. Dobijanje pametnog sata ili pametnog prstena za praćenje nivoa šećera u krvi bez prodiranja u kožu predstavljalo bi ogroman medicinski napredak, omogućavajući ljudima sa dijabetesom, na primer, da prestanu da se bodu svaki dan i upozoravaju obolele od dijabetesa.

I Apple i Samsung navodno godinama rade na ovoj tehnologiji. Apple radi na projektu od 2010. godine, iako će verovatno proći još godina pre nego što tehnologija bude dovoljno mala da se ugradi u Apple Watch. Samsung takođe istražuje načine da ugradi tehnologiju u Galaxy Ring, proizvod koji je kompanija nedavno objavila.

Pročitajte i:  Pametni satovi (još) ne mogu da precizno mere nivo glukoze u krvi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *