BIZIT plus

Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

Lender Odisej će verovatno ostati u funkciji još 24 sata na površini Meseca, uprkos tome što se prevrnuo na stranu. Intuitive Machines, privatna svemirska kompanija koja stoji iza Odiseja, objavila je na Twitter nekoliko slika koje je napravila svemirska letelica i dala više ažuriranja o tome koliko dugo tim očekuje da će ostati u funkciji. 

PCPress.rs Image

Zbog Odisejevog položaja za sletanje, paneli i antene nisu orijentisani tačno kako je planirano, što mu otežava proizvodnju energije i komunikaciju. Kontrolori na Zemlji će nastaviti da prikupljaju podatke sve dok njeni solarni paneli više ne budu izloženi sunčevoj svetlosti, što će se, kako predviđaju, dogoditi u utorak ujutro. 

Sletanje se skoro uopšte nije dogodilo. Tokom konferencije za novinare u petak, rukovodioci su objasnili da su sigurnosni prekidači za dva lasera za merenje dometa na lenderu omogućeni, što znači da se ne mogu koristiti za vođenje letelice tokom sletanja, izveštava New York Times. 

Srećom, na brodu je bio eksperimentalni lidarski sistem NASA-e. Inženjeri koji rade za Intuitive Machines su se u poslednjem trenutku pokrenuli i dizajnirali softversku zakrpu za preuzimanje potrebnih podataka o visini i brzini iz NASA sistema kako bi se osiguralo bezbedno sletanje svemirske letelice. Izvršni direktor Intuitive Machines Stiv Altemus je takođe potvrdio tokom brifinga da je jedini teret sa strane okrenut dole je umetničko delo koje je poslao komercijalni kupac, a odnosi se na skulpturu od 125 minijaturnih meseci koju je dizajnirao umetnik Jeff Koons. Problemi sa Odisejevim navigacionim sistemom takođe su izbacili iz šina postavljanje EagleCam-a, kamere koja je trebalo da bude izbačena tokom spuštanja lendera. Intuitive Machines će možda i dalje koristiti kameru kasnije, rekao je za CNBC tim sa Univerziteta Embri-Riddle Aeronautical koji je razvio kameru. 

Pročitajte i:  NASA odlaže Artemis misiju za septembar 2025. godine

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *