FedEx oprema avione anti raketnim laserima

FedEx je zatražio od Federalne uprave za vazduhoplovstvo dozvolu da opremi predstojeću flotu aviona Airbus A321-200 protivraketnim laserskim sistemom. Predloženi hardver bi poremetio praćenje raketa koje traže toplotu usmeravajući infracrvenu lasersku energiju ka nadolazećim projektilima.

FedEx oprema avione anti raketnim laserima

FedEx mora da ispuni određene uslove za dobijanje dozvole

Kurirska služba je ukazala na nekoliko stranih incidenata u kojima su napadači koristili prenosive PVO sisteme protiv civilnih aviona. FedEx se prvi put prijavio za laserski sistem u oktobru 2019. FAA je otvorena za odobrenje, ali je predložila posebne uslove pre nego što laseri mogu da uđu u upotrebu. Sistemu bi bili potrebni sigurnosni sefovi koji bi sprečili aktivaciju na zemlji i ne bi mogao da nanese štetu nijednom drugom avionu ili ljudima.

Koncept uključivanja kontramera nije retkost. Neki američki komercijalni avioni su koristili protivraketne sisteme još 2008. godine. Izraelski El Al koristi protivraketne sisteme od 2004. Planovi FedEx-a bi bili značajni, ali i retki za kurirsku kompaniju. Ne bi bilo iznenađujuće ako bi više komercijalnih aviona sledilo njihov primer, čak i ako su rizici od napada i dalje relativno mali.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: