BIZIT plus

Fiat automatizuje prebacivanje sa hibridnog na električni pogon u centru grada

Veliki svetski gradovi razmišljaju o uvođenju zere-emissions zona u centru, što bi automatski značilo zabranu vožnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u tim zonama. Zato proizvođači automobila već razmišljaju o rešenjima koja bi omogućila njihovim vozilima da i dalje neometano mogu da uđu u te zone.

PCPress.rs Image

Fiat u centar?

Fiat je već u fazi testiranja tehnologije koja će omogućiti njihovim hibridnim vozilima da se automatski prebace na električni pogon kada se nalaze u centru grada. Njihov sistem koristi senzore koji prepoznaju kada je automobil ušao u restriktivnu zonu i automatski gase motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a pogon prebacuju na elektriku. Na ovaj način će hibridna vozila dobiti pogodnosti koja su vezana za električna vozila u određenim gradovima, kao što su besplatno parkiranje na određenim parking mestima.

Inače, Fiat Chrysler planira da do 2022. godine lansira više od 30 električnih i hibridnih modela vozila. Već sada su neki hibridni modeli, kao što je Pacific Hybrid, sposobni da samo na električni pogon pređu oko 50 km, što je sasvim dovoljno za kretanje po gradu. A kada izađu iz restriktivne zone, ili kada se ide na duži put, na raspolaganju je motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pročitajte i:  Tesla i otključavanje veće autonomije  

Kompanija je postavila pilot sistem u mestu Turin (Italija), koji je nazvala „Turin Geofencing Lab“. Prvo vozilo koje je opremljeno senzorima je novi Jeep Renegade 4xe. Ako sve prođe kako treba, očekuje se da će i drugi modeli hibridnih vozila dobiti ovaj upgrade.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: