Tesla i otključavanje veće autonomije  

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, objavio je da Standard Range model I sa pogonom na zadnje točkove koji je kompanija proizvodila i prodavala „u poslednjih nekoliko meseci“ zapravo ima veći domet od 260 milja sa kojima su prodati. U očekivanju „regulatornog odobrenja“, napisao je da će kompanija otključati još 40–60 milja ukupnog dometa, u zavisnosti od toga koju bateriju imaju vlasnici modela I, „za 1.500 do 2.000 dolara“. 

PCPress.rs Image

Tesla je zamenila standardni model I sa verzijom od 320 milja za 2.000 dolara više. Automobil sada počinje od 44.990 dolara, ili oko 37.490 dolara ako se kvalifikujete za federalni poreski kredit od 7.500 dolara. 

Ovo nije prvi put da Tesla softverski zaključava asortiman svojih automobila. Kompanija je još 2016. otkrila da baterija od 70 kWh u modelu S 70 zapravo ima 75 kWh kapaciteta za koji korisnici mogu da plate više od 3.000 dolara za pristup. Moguće je da su trenutni automobili modela S i X, koji imaju istu težinu kao i njihovi kolege sa dužim dometom, takođe softverski ograničeni. 

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

 Auto industrija, generalno gledano, teži ka kontroli pristupa postojećim funkcijama automobila pomoću softverskih brava koje se plaćaju za uklanjanje. Polestar je počeo da prodaje bežično ažuriranje od 1.200 dolara kako bi poboljšao performanse Polestar 2 2022. Mercedes-Benz je naplaćivao isti iznos, ali godišnje, kako bi poboljšao konjske snage i obrtni moment EQE i EQS. BMW je nekada koristio softverski zaključan CarPlay i, kasnije, grejana sedišta (kompanija je kasnije odustala od tog plana). I naravno, Tesla se pokazao voljnim da daljinski onemogući plaćene funkcije kada se jedan od njegovih automobila preproda. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *