Top50 Glas publike

FIFA će na 2022 Word Cup-u upotrebiti AI za prepoznavanje ofsajda

FIFA je objavila da će na predstojećem World Cup-u koristiti AI kamere kako bi pomogla sudijama da preciznije odrede da li je igrač bio u ofsajdu.

fifa

Inteligentno prepoznavanje ofsajda

Ovaj poluautomatski sistem sastoji se od senzora u lopti, koji 500 puta u sekundi očitava poziciju na terenu, kao i 12 kamera raspoređenih ispod krovova stadiona, koje će uz upotrebu sistema mašinskog učenja pratiti 29 tačaka na telima igrača. Softver će kombinovati ove podatke i generisati automatske alarme kada se igrač nađe u ofsajdu. Podaci će se slati ka kontrolnoj sobi, gde će sudije validirati dobijene rezultate i ukoliko je zaista u pitanju ofsajd, obavestiće glavnog sudiju na terenu.

FIFA tvrdi da je ovaj proces veoma brz i da od trenutka detektovanja ofsajda do obaveštavanja glavnog sudije neće proći više od nekoliko sekundi. Podaci koje generišu kamere i lopta mogu da se upotrebe i za kreiranje animacija, koje će se prikazivati na ekranima na stadionu i u TV prenosu.

Čuveni sudija, Pierluigi Collina, koji je takođe i predsednik sudijskog komiteta FIFA, smatra da će novi sistem obezbediti brže i preciznije donošenje odluka o ofsajdu, ali je naglasio i da su i dalje ljudi ti koji donose konačnu odluku.

Pročitajte i:  Kad veštačka inteligencija krade ideje

Inače, ova tehnologija se razvija već tri godine i prošla je mnoga testiranja, a njen ključni deo čini Inertial Measurement Unit (IMU) senzor, koji se nalazi unutar oficijelne Al Rihla lopte.

Da podsetimo, 2022 World Cup počinje 21. novembra u Kataru (termin je pomeren sa letnjeg na zimski period, zbog visokih temperatura).

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,