BIZIT plus

Filmovi sa striming servisa i dalje će ulaziti u konkurenciju za Oskara

Netflix, Amazon i drugi striming servisi će i dalje moći svoje filmove da prijave za Oskara iduće godine, nakon što je Akademija filmskih umetnosti i nauka odlučila da ne menja svoja pravila prijavljivanja te da ne želi da favorizuje filmove namenjene prvenstveno bioskopskim izdanjima.

PCPress.rs Image

Akademija je objavila da će pravilo broj dva, u kojem stoji da film ima pravo da bude razmatran za Oskara, sve dok se prikazuje makar sedam dana u nekom bioskopu na području Los Anđelesa, ostati nepromenjeno za 92. dodelu nagrada Akademije 2020. godine, uprkos sugestijama da bi trebalo da se promeni kako bi zahtevalo duže bioskopsko prikazivanje od potencijalnih kandidata.

Promene pravila su razmatrane nakon što je Netflix zaradio svoju prvu nominaciju za Best Picture, za film Roma Alfonsa Kuarona, koji je ušao u izbor nakon što se tri nedelje prikazivao u samo 100 bioskopa u SAD-u. Kritičari poput Stivena Spilberga tvrdili su da filmove sa striming servisa, koji će se prvenstveno gledati na televiziji, ne bi trebalo razmatrati za ulazak u izbor na osnovu „simboličnih kvalifikacija u nekoliko bioskopa manje od nedelju dana“.

Pročitajte i:  Amazon-ova usluga skeniranja dlanova  

Uprkos nepromenjenim kriterijumima za ulazak u izbor, Netflix verovatno neće napustiti planove da svoje filmove plasira u tradicionalne bioskopske sale. Mnogi prestižni reditelji još uvek ozbiljno shvataju bioskopske projekcije, a Netflix mora da ih ponudi na ovaj način ako želi da privuče te talente. Striming servis navodno planira veliki broj bioskopskih prikazivanja za nadolazeći film Martina Skorseza, The Irishman, i razgovara sa bioskopima kako bi im ponudili čak 72 dana prikazivanja na više od 110 bioskopskih platana uoči premijere filma na Netflix-u. Kompanija takođe pregovara da kupi sopstveni bioskop, Egyptian Theatre u Holivudu, koji bi mogao da iskoristi za premijeru potencijalnih kandidata za nagrade u istorijski prestižnom okruženju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: