BIZIT plus

Microsoft postao treća kompanija koja vredi bilion dolara

Microsoft je postao treća američka kompanija čija je vrednost nadmašila bilion dolara. Softverski gigant na kratko je nadmašio vrednost juče nakon skoka cena akcija i nakon službene objave rezultata za treći kvartal ove godine. Microsoft se pridružuje Apple-u (avgust 2018.) i Amazonu (septembar 2018.) te je i sam postao kompanija čija ukupna vrednost akcija nadmašuje granicu od jednog biliona američkih dolara, i nalazi se ispred konkurentskog Google-a.

PCPress.rs Image

Cena akcije kompanije Microsoft juče je iznosila 130 dolara, što je porast za oko četiri odsto u odnosu na 125 dolara koliko je iznosila prekjuče. Sadašnja procena kompanije Microsoft takođe znači da je ponovo preuzeo titulu od kompanije Apple kao najvrednije kompanije na svetu, nakon što je to več jednom uradio u novembru.

Microsoft-ove akcije su porasle zahvaljujući njihovom cloud sektoru, operativnom sistemu Windows, Surface proizvodima te Xbox konzoli. Rastu je doprineo i servis LinkedIn te dobri poslovni rezultati koje je Microsoft ostvario u Japanu. Proizvođač softvera poslednjih godina gura svoje cloud proizvode, a kompanija teži da dostigne Amazon-ovu AWS dominaciju. Azure je trenutno drugi iza Amazon-a gledano prema cloud uslugama i ispred Google-ovih ponuda.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

Najnovije zarade Microsofta takođe su otkrile da tri glavna sektora na koje kompanija deli svoje poslovanje, dobro funkcionišu i da su u ovom kvartalu doprineli istim iznosom prihoda (oko 30%).

Office, LinkedIn i Dynamics = 10,2 milijarde dolara prihoda

Azure cloud, serverski proizvodi i enterprise usluge = 9,7 milijardi dolara prihoda

Windows, Xbox i Surface = 10,7 milijardi dolara prihoda

Izvor: The Verge

Facebook komentari: