Firefox ne tako bezbedan za biznis korisnike

PCPress.rs ImageFirefox web browser ne osvaja simpatije stručnjaka kada se radi o sigurnosti. Tržišni udeo ovog pregledača je veoma veliki i u stalnom je porastu, a ispred njega je jedino Internet Explorer kompanije Microsoft. Ipak, Firefox drži ubedljivo drugo mesto. To ga čini primamljivom metom, te hakeri sada mnogo više pažnje posvećuju iskorišćavanju propusta ove aplikacije. Neki eksperti naglašavaju da Mozilla, koja je autor Firefox-a, nema toliko novca da ulaže u sigurnosna rešenja, za razliku od konkurenata, misleći prevashodno na Microsoft.

U celoj priči je zanimljivo da neki relativno mali browser-i uživaju veliki ugled na polju bezbednosti. Tu se prevashodno misli na softvere kao što su Opera i Chrome. To se najčešće objašnjava bremenom popularnosti, sa kojim Firefox mora da se nosi svakodnevno. Bit9, firma koja se bavi “whitelist”-ovanjem aplikacija, odnosno koja je specijalizovana za odobravanje/ukidanje korišćenja raznih softverskih aplikacija u korporativnim okruženjima, je stavila Firefox na prvo mesto liste najranjivijih aplikacija. Na listi se nalazi još poznatih imena i programa, kao što su: Adobe Flash & Acrobat; EMC VMware Player, Workstation i drugi proizvodi; Sun Java Runtime Environment; Apple QuickTime, Safari i iTunes; Symantec Norton proizvodi; Trend Micro OfficeScan; Citrix proizvodi; Aurigma i Lycos uploader-i slika; Skype; Yahoo Assistant i Microsoft Windows Live Messenger.

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Bit9 se vodio nekolicinom kriterijuma kada je rangirao ranjivost aplikacija. Jedan od faktora je bila popularnost softvera. Drugi faktor je bio broj poznatih sigurnosnih rupa i propusta i njihov značaj. Konačno, proučavano je kojim tempom se rupe “krpe”, odnosno koliko brzo razvojni timovi intervenišu na otklanjanju sigurnosnih propusta u softveru. Ono što je dodatno uticalo na loš plasman Firefox-a jeste što mnogi sistem administratori u velikim firmama nisu ni svesni da korisnici imaju instaliran Firefox i da ga koriste. Stoga sigurnosni propusti ostaju prisutni iako je deklarativno problem otklonjen, sve dok korisnik ne apdejtuje svoj pregledač na novu verziju. Lista je kreirana kao  neka vrsta orijentacije za potrebe velikih preduzeća i korporacija, uvažavajući specifičnosti upotrebe softvera i računara u takvim okruženjima. U kompaniji Bit9 kažu da, kada se radi o biznis tržištu, njihova studija nedvosmisleno pokazuje da je odabir Firefox-a ili dozvola zaposlenima da instaliraju isti, čak i sa odgovarajućim sigurnosnim plaginovima, veliki rizik, posebno imajući u vidu da zloćudan softver sve više “udara” na ovaj open source pregledač.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Izvor: Dailytech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,