FL Studio 21.2 može da razdvoji bas, vokale i bubnjeve u svim pesmama

Image Line nastavlja da se odlično drži svog oružja, isporučujući doživotna besplatna ažuriranja korisnicima FL Studija. I svako ažuriranje donosi nešto novo i vredno pažnje, retko su to jednostavne ispravke grešaka. FL Studio 21.2 se ne razlikuje, donoseći dva najveća ažuriranja u poslednje vreme.

PCPress.rs Image

Odlična vest za producente

Prvo je uvođenje odvajanja stabljika. Ovo je ogromno za producente koji žele da se bave remiksovanjem, ali ne mogu da dobiju pristup zvaničnim izvorima pesama koje žele da ponovo osmisle. Ali to je takođe blagodat za svakoga ko se bavi semplovanjem. U nekom trenutku smo svi naišli na ploču na kojoj apsolutno volimo bubnjeve ili gitaru, ali izgleda da ne možemo da pronađemo dovoljno čist deo pesme bez vokala ili basa. Ovo je funkcija koja se pokazala posebno popularnom u aplikacijama fokusiranim na DJ-e kao što su Serato i DJpro, ali je očigledno od interesa i za tradicionalnije muzičke producente.

Kvalitet i zauzetost miksa su napravili ogromnu razliku u tome koliko je efikasno uspeo da izvuče pojedinačne numere, ali to nije iznenađenje. Takođe je ograničen na bubnjeve, bas, vokale i “instrumente” koji pokrivaju bukvalno sve ostalo.

Generalno, separator stabljika je najbolje prošao sa bubnjevima i vokalom. Mada, sanjam o danu kada će tehnologija biti dovoljno napredna da izdvojim stvari poput gitara ili gudača.

Drugi veliki dodatak je onaj koji bi se mogao pokazati malo kontroverznim, FL Cloud. Postoji besplatni nivo, ali njegove najuzbudljivije karakteristike su zaključane iza usluge pretplate, one koja pruža solidnu vrednost. Kao prvo, stavlja sve uzorke i zvučne pakete Image Line-a direktno u vaš DAV i sinhronizovaće tempo i vremenski ih razdvojiti da odgovaraju vašem projektu. Ako platite pretplatu, imate neograničen pristup svemu ovome, uključujući nove pakete koji se objavljuju svakog meseca — bez brige o kreditima ili mesečnim ograničenjima kao što možete naći na Splice-u. Besplatni nivo vam daje pristup besplatnim zvucima, ali ćete morati da platite za premium pakete uzoraka.

FL Cloud takođe uključuje alat za AI mastering. Dobijate osnovnu verziju ovoga besplatno, ali plaćanje otključava naprednije opcije prilagođene određenim žanrovima. I na kraju, pretplatnici dobijaju pristup alatima za distribuciju koje pokreće DistroKid direktno iz FL Studija.

Iako će nesumnjivo biti nekih korisnika koji će biti razdraženi čak i ovom ograničenom primenom modela pretplate, teško je raspravljati o vrednosti. 8 USD mesečno ili 80 USD godišnje vam daje neograničene uzorke bez naknade, napredno AI mastering i distribuciju na sve glavne servise za striming. To je ista cena kao i Loopcloud sama pretplata za uzorke, koja ima prilično stroga mesečna ograničenja i znatno jeftinija od bilo kog Splice sub-a. Image Line čak nudi uvodni popust od 50 dolara za prvu godinu i jednomesečnu besplatnu probnu verziju za sve korisnike FL Studija.

Konačno, tu je i novi instrument dodat izvornim dodacima FL Studio-a pod nazivom Kepler koji je prilično solidna rekreacija Roland Juno 6. FL Studio 21.2 je sada dostupan kao besplatno ažuriranje za postojeće korisnike, iako su neke funkcije, poput dodatka Kepler, dostupno samo sa izdanjem Producer ili novijim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: