BIZIT plus

Flipkart dobio investiciju od 3.6 milijardi dolara

Indijski gigant e-trgovine Flipkart prikupio je još 3,6 milijardi dolara uoči očekivanog debija na berzi. Kompanija koju delom poseduje Walmart izjavila je da će novac iskoristiti za proširenje svog poslovanja i dalje ulaganje u usluge dostave.

Flipkart dobio investiciju od 3.6 milijardi dolara.

Kompanija bi ove godine mogla biti procenjena na 50 milijardi dolara

Poslednja runda prikupljanja sredstava povećala je vrednost firme na 37,6 milijardi dolara. Nova procena više je nego dvostruko veća od iznosa koji je američki maloprodajni lanac platio za većinski udeo u Flipkartu pre tri godine. Iz kompanije navode da će nastaviti da ulažu u nove kategorije i iskorišćavati tehnologiju proizvedenu u Indiji kako bi transformisali potrošačka iskustva i razvili lanac snabdevanja svetske klase.

Walmart je 2018. godine platio 16 milijardi dolara za 77% udela u Flipkart-u. Flipkart se priprema za početnu javnu ponudu van Indije već ove godine, koja bi mogla da proceni na čak 50 milijardi dolara. Otkako je Walmart sklopio ugovor, kompanija je dodala mnogo više predmeta na svoju internet prodavnicu, uključujući namirnice i nameštaj. Flipkart je takođe povećao svoj skladišni kapacitet dok se bori protiv konkurencije poput Amazona i lokalnog rivala Reliance Industries, čiji je vlasnik Mukesh Ambani, najbogatija osoba u Aziji.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: