Ford će deliti podatke o nezgodama sa drugim automobilskim kompanijama

Bilo bi manje nesreća kada bi vozači mogli jedni drugima da pričaju o nezgodama i drugim potencijalno opasnim preprekama. Zbog toga je Ford počeo da deli svoje podatke o automobilima, što uključuje aktiviranje vazdušnih jastuka, kočenje u nuždi i korišćenje svetla za maglu, sa drugim proizvođačima.

PCPress.rs Image

Za dobrobit korisnika i zajednice

U teoriji, ovi signali su dobar pokazatelj nečega što je problematično na putu. Jednom kada se te informacije pošalju u oblak, mogu se distribuirati drugim vozačima koji idu sličnom rutom. Prema Fordu, ova upozorenja takođe se mogu proslediti hitnim službama, povećavajući njihovu opštu svest i, nadamo se, skraćujući vreme odziva.

Ford već neko vreme radi na ovoj usluzi. Pre dvanaest meseci, proizvođač automobila je na svojoj tada novoj Pumi lansirao Local Hazard Information, koji prikuplja i deli potrebne podatke sa drugim Fordovim vozilima. Kompanija je takođe obećala da će više od 80 procenata njene linije putničkih vozila dobiti uslugu razmene podataka do kraja godine.

Informacije su korisnije, međutim, ako se dele sa drugim kompanijama. Tu dolazi inicijativa Podaci za bezbednost na putevima. Podržana od strane Evropske komisije, ima za cilj da stvori ekosistem povezan sa bezbednosnim informacijama o saobraćaju, koji koristi svim vozačima. Prošlog meseca inicijativa je objavila da je postignut petogodišnji sporazum između više proizvođača automobila, dobavljača komponenata, organa za drumski saobraćaj, država članica EU i dobavljača tehnologije lokacije.

Ako se posao nastavi, to bi svetsku mrežu puteva moglo učiniti dramatično sigurnijim mestom. Nešto poput Vaze-ove funkcije prijavljivanja nezgoda, ali bez potrebe da vozači ručno podnose ili verifikuju incidente. Biće zanimljivo videti kako će sve funkcionisati u praksi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: