Računari i Galaksija

Administracija Džoa Bajdena: Zaštitićemo Amerikance od Huawei-ja i ZTE-a

Svima koji su imali lažnu nadu da će rotacija u američkom dvopartijskom režimu doneti povratak osnovama “slobodne trgovine” i popuštanje u relacijama prema Kini i kineskim kompanijama, makar u sektorima gde je to bitno, ta nada je pokopana izjavom nove državne sekretarke za trgovinu.

PCPress.rs Image

Štite Amerikance od zlih Kineza

Ona je pred senatom eksplicitno izjavila da će suštinski nastaviti sa protekcionističkim merama koje je donela administracija Donalda Trampa, koja je i Srbiji nametnula obavezu da pored izgradnje saobraćajne infrastrukture prema Kosovu limitira odnose sa najpouzdanijim dobavljačem telekomunikacione opreme. Đina Rajmondo je bivša guvernerka američke savezne države Rod Ajlend, a sada će preuzeti sektor trgovine (Department of Commerce) u Bajdenovoj administraciji. Prilikom saslušanja u Senatu povodom svog postavljenja izjavila je sledeće:

“Učinićemo sve da zaštitimo američke telekomunikacione mreže od kineskih kompanija i ostaćemo posvećeni držanju kompanija kao što su Huawei i ZTE na crnim listama. Koristiću sve mogućnosti koje su mi na raspolaganju u najvećoj mogućoj meri kako bih zaštitila Amerikance od kineske pretnje i bilo kakvog ometanja ili uticaja sa te strane”, rekla je Đina Rajmondo, na zadovoljstvo američkog Senata.

Pročitajte i:  Doživite svet kroz objektiv Redmi Note 13 serije – veoma dobre performanse telefona koje ćete obožavati

PCPress.rs Image

Ne treba biti iznenađen ovim, budući da su sve sankcije i sve vrste pritisaka na ono što američka administracija doživljava “spoljnom pretnjom”, gde naravno najveći primat ima zaštita sopstvenih korporativnih giganata od strane konkurencije, uglavnom bivaju izglasane po “bipartisan” šemi, odnosno za to glasaju i republikanci i demokrate, sa preko 98% glasova za i eventualno tek pokojim uzdržanim glasom ili glasom protiv, koji je tu više da potvrdi hegemoniju nego da je omete. Stoga nije ni logično očekivati da se rotacijom partija u izvršnoj vlasti dese neke ozbiljne promene u politici prema inostranstvu. Za ovakve odluke redovno glasaju i senatori i kongresmeni koji u američkoj javnosti važe za “levičare” sklone socijalizmu. U decembru 2020. je kongres odobrio novih 1,9 milijardi dolara za zamenu ZTE i Huawei opreme u američkim telekomunikacionim mrežama.

Đina Rajmondo je takođe najavila da “razmatrati politiku, konsultovati se sa kongresom i Senatom, konsultovati se sa industrijom i američkim saveznicima, te donositi procene šta je najbolje za američku ekonomiju i nacionalnu bezbednosti. Takođe se obavezala da će imati veoma agresivan pristup prema svemu što dolazi iz Kine, iz razloga što “kineski potezi ugrožavaju konkurenciju” i da će koristiti “sve alate koji su joj dostupni da izjednači snage u tržišnoj utakmici”.

Pročitajte i:  Apple i umetnici - zarada pomoću prostornog zvuka 

Apple koristi priliku, Huawei tone

Ovakva sinhronizacija korporativnog i državnog aparata u kombinaciji s visokim stepenom sposobnosti prinude i konstantnom militarizacijom daju efekta. Apple je iskoristio priliku, baš kao i, recimo, Volkswagen tridesetih godina prošlog veka u sličnim okolnostima, i ponovo se popeo na vrh liste proizvođača mobilnih telefona.

PCPress.rs Image

Dok je Huawei doživeo ozbiljan pad isporuka, Apple je značajno porastao, naročito u poslednjem kvartalu prošle godine. Isporuke su porasle za 22%, a isporučeno je preko 90 miliona iPhone telefona. To je značilo da je Apple u tom periodu prigrabio prvo mesto liste proizvođača mobilnih telefona, sa udelom od 23,4%, prema tvrdnjama Canalys-a.

Na taj način, Apple je pretekao Samsunga, uprkos tome što su Južnokorejanci takođe zabeležili rast isporuka za 6,2%, dostugavši brojku od 73,9 miliona, što je bilo dovoljno za 19,1% tržišnog udela. U međuvremenu, Huawei trpi ozbiljne posledice i doživljava pad od čak 42,4%, što je rekordni pad u jednom kvartalu za kineskog giganta. U poslednjem kvartalu prošle godine, Huawei je isporučio svega 32,3 miliona mobilnih telefona.

Pročitajte i:  Apple rešava tužbu protiv startup kompanije Rivos

Xiaomi uskoro pred sličnim izazovom

Podsetimo, pred sam kraj mandata, republikanska administracija Donalda Trampa je donela odluku da Xiaomi stavi na crnu listu kompanija kojima se ne sme dozvoliti pristup bilo kakvoj američkoj tehnologiji i prema kojoj će se u narednom periodu sprovesti “deinvestiranje”, odnosno sprečiće joj se pristup američkom kapitalu i intelektualnoj svojini. Tom prilikom je Xiaomi proglašen “kineskom komunističkom vojnom kompanijom” od strane Pentagona. Sva je prilika da će se u narednom periodu mobilno tržište prilično preoblikovati…

Izvor: Gizmochina

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,