Formiranje ISACA Beograd u Srbiji

Svečana skupština, na kojoj je zvanično predstavljeno formiranje Udruženja ISACA Beograd, održana je 31. marta 2016. godine. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici medija i 50 profesionalaca iz različitih oblasti. Okupljeni su se upoznali sa budućim aktivnostima i mogućnostima ove međunarodno priznate organizacije, proslavljajući ovaj momenat kao značajano poglavlje u svojim karijerama

image4_

Prethodno poznata kao Information Systems Audit and Control Association® (ISACA), ova organizacija sada samo nosi ovaj akronim, a suštinski predstavlja i pruža daleko više profesionalcima koje okuplja. Organizaciju ISACA oformila je grupa profesionalaca iz sektora informacionih tehnologija, koji su prilikom provere kontrola informacionih sistema prepoznali potrebu postojanja centralizovanog izvora korisnih informacija i uputstava. Davne 1967. godine, ISACA je predstavljala mali tim koji se bavio revizijom, a koji je spoznao da će vrlo brzo informacioni sistemi postati kritični faktori budućih organizacija. Kasnije, 1969. godine, grupa prerasta u asocijaciju EDP (Electronic Data Process) revizora, a zatim 1976. ova asocijacija formira obrazovnu fondaciju kako bi se preduzimali napori da se kroz masovna istraživanja prošire znanja i vrednosti iz oblasti upravljanja i kontrole informacionih tehnologija.

ISACA članstvo i udruženja

Slika2_MORA DA SE STAVI KAO LOGOISACA kao organizacija u svom sastavu ima više od 140.000 članova koje predstavljaju profesionalci u svim organizacionim nivoima, od supervizora, srednjeg menadžmenta, pa do najvišeg rukovodstva. ISACA okuplja članove u više od 180 zemalja u Aziji, Južnoj Americi, Evropi, Africi, Severnoj Americi i Australiji, pokrivajući širok spektar poslova. Oni su profesionalni treneri i predavači, programeri, konsultanti, oficiri za bezbednost, interni/eksterni revizori informacionih sistema i izvršni direktori za informacione tehnologije – uticajni članovi koji donose strateške odluke za svoje organizacije. Rade u gotovo svim industrijama i sektorima, počevši od ICT sektora, u finansijskom sektoru, računovodstvu, energetici, zatim farmaciji i javnom sektoru. Svi oni su članovi organizacije ISACA, raspoređeni u 200 udruženja širom sveta, na šta je ISACA vrlo ponosna. Ono što ISACA smatra da je njena velika prednost i snaga jeste upravo činjenica da njeni članovi imaju raznoliko i široko iskustvo.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Značaj Udruženja ISACA

ISACA je jedna od najpoznatijih stručnih organizacija na svetu u IT oblasti. Članstvo u ISACA i ISACA programi sertifikacije globalno su prihvaćeni i priznati, a nezavisna međunarodna istraživanja pokazuju da članstvo u ISACA i/ili posedovanje ISACA sertifikata poboljšava profesionalno priznavanje, kredibilitet i potencijal za napredak u svakom smislu. ISACA ističe značaj kontrola, nadzora i revizije informacionih sistema s ciljem efikasnijeg korišćenja IT resursa. Udruženje se takođe bavi organizacijom seminara i konferencija za IT revizore, profesionalce koji se bave upravljanjem sigurnošću i rizicima vezanima za IT sisteme. Pored toga, organizuju se pripremni seminari za CSX, CISA, CISM, CGEIT i CRISC ispite.

Sertifikovani revizor informacionih sistema (CISA® – Certified Information Systems AuditorB) predstavlja globalno prepoznati sinonim za iskusnog revizora IS, profesionalca koji sagledava kontrole i sigurnost sistema. Više od 115.000 njih ima CISA od ustanovljenja ovog sertifikata, davne 1978. godine.

Sertifikovani menadžer informacione sigurnosti (CISM® – Certified Information Security Manager), prepoznaje lidera koji upravlja informacionom sigurnošću organizacije. Više od 27.000 njih je sertifikovano od uspostavljanja sertifikata 2007. godine.

Sertifikat upravljanja IT organizacijom (CGEIT® – Certified in the Governance of Enterprise IT), namenjen je profesionalcima koji pružaju konsultantske i upravljačke servise u IT sektoru. Više od 6000 profesionalaca poseduje CGEIT sertifikat od 2010. godine.

Sertifikat za upravljanje rizicima i kontrolama u okviru IT sistema (CRISC™ – Certified in Risk and Information Systems Control™) namenjen je profesionalcima koji imaju iskustva u identifikovanju rizika, procene i provere, zatim u procesima monitoringa rizika i odgovora na rizike. Više od 18.000 članova poseduje ovaj sertifikat od 2010. godine.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Cybersecurity Nexus (CSX) je nova platforma koja kontinuirano prati sigurnost i profesionalni program organizacije ISACA, u cilju obučavanja stručnjaka za sajbersigurnost.

image1

Pored sertifikacije, ISACA organizuje seminare i konferencije (npr. za preduzeća i organizacije, studente itd.) u vezi s revizijom informacionih sistema, kontrole i sigurnosti, trening nedelje, COBIT treninge, obuke za polaganje ispita, vebinare i virtuelne konferencije. Neguje se saradnja sa akademskim zajednicama i ostalim svetskim ISACA udruženjima.

Istorija osnivanja udruženja ISACA u Srbiji

Prvi pokušaj formiranja udruženja seže do 2001. kada je napravljen zajednički napor osnivanja sa ISACA članstvom iz Hrvatske. Sledeći pokušaj bio je 2007, kada je 25 članova još jednom probalo da organizuje lokalnu kancelariju, ali sada samo u Srbiji.

Pokušaj koji je vodio ka realizaciji današnjeg udruženja započet je 2012. kada se krenulo sa sakupljanjem informacija potrebnih za pokretanje inicijative. Krajem 2013. postavljaju se temelji na ISACA konferenciji koju je organizovalo udruženje u Atini, kada su uspostavljeni nezvanični kontakti sa rukovodstvom ISACA i dobijene precizne instrukcije u vezi sa formiranjem udruženja u Srbiji.image2

Udruženje je formalno u Srbiji osnovano 25. marta 2016. pod nazivom ISACA Udruženje Beograd (ISACA Belgrade Chapter), nakon čega se izdaje zvanično obaveštenje o formiranju.

Kako postati član ISACA Beograd?

Članstvo u ovom profesionalnom udruženju je dobrovoljno i čine ga redovni članovi i prijatelji udruženja. Redovni članovi mogu biti poslovno sposobna fizička lica koja prihvataju svrhu i ciljeve udruženja i koja su zainteresovana i spremna da podržavaju i učestvuju u aktivnom radu udruženja.

Trenutno, postupak prijema kandidata u redovno članstvo sprovodi Upravni odbor udruženja, na osnovu prijema informacije o članstvu u ISACA Internacional (Internet prijavom za članstvo preko internacionalnog ISACA sajta: www.isaca.org ).

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Značaj udruženja ISACA Beograd

Ukupan broj članova srpskog ogranka trenutno prelazi 70. Veliki broj domaćih profesionalaca već je registrovan pod drugim ISACA udruženjima u svetu, te će se broj registrovanih u srpskom delu u budućem periodu, kako formalno tako i praktično, primetno povećati. Ovo će dati na snazi srpskom delu ISACA ogranka – Udruženja ISACA Beograd kao i njenim članovima da prošire svoj profesionalni potencijal, razvoj i svest.

Osnovna misija Udruženja ISACA Beograd jeste i biće da potpomogne obrazovanje pojedinaca, da ih poveže s drugim profesionalcima i zainteresovanim stranama radi realizacije zajedničkih poslovnih interesa. U tu svrhu organizovaće se čitav niz projekata i aktivnosti usmerenih prema sticanju novih znanja, praćenju poslovnih trendova, poboljšanju i razvoju sposobnosti profesionalaca, kao i razmeni iskustava i korisnih informacija koje ne možemo dobiti na drugim mestima.

 

Slika1_Sertifikati CSX, CISA, CISM, CGEIT i CRISC koje izdaje ISACA međunarodno su priznati.

Udruženje za reviziju i kontrolu informacionog sistema ISACA Beograd dobrovoljna je i nezavisna organizacija koja spaja članove na osnovu zajedničkog interesa, a to je sticanje novih znanja i održavanje priznatih međunarodnih sertifikata.

S ponosom najavljujemo da će organizacioni odbor BizIT‑a, u saradnji s kompanijom PC Press, koji nam je prosledio poziv za jedan od značajnijih IT događaja u regionu, kojom spaja menadžere ICT kompanija, održati konferenciju BizIT 2016. na kojoj će se rukovodstvo Udruženja ISACA Beograd zvanično obratiti prisutnima. Ovaj događaj održaće se 2. i 3. novembra u Klubu poslanika u Beogradu. Za sve članove organizacije ISACA odobrene su pojedinačne kotizacije i popusti.

Milorad Jović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,