ASUS ROG Flow

Formular.rs: Koliko još do elektronskog šaltera

Formular.rs.o3one

“Kada će prestati čekanje u redovima za dokumenta? Kada ce građani i preduzeća moći da obavljaju te poslove preko interneta?”

Ova pitanja su razmatrana na okruglom stolu „Koliko još do elektronskog šaltera“, održanom u petak 23. januara, u galeriji O3one, na temu razvoja elektronske uprave u Srbiji i mogućnosti da građani doprinesu ubrzanju ovih procesa.

Okrugli sto je organizovan povodom dodele nagrada za najaktivnije korisnike sajta Formular.rs, koji omogućava građanima Srbije da na jednom mestu saznaju kako izgledaju procedure za pribavljanje različitih dokumenata (od lične karte ili vozačke dozvole do registracije firme i građevinskih papira).

Slobodan Vučković, ekspert za informaciono društvo, naveo je da razvoj e-uprave u Srbiji ne zavisi od novca, i naveo primer države Kentaki, jedne od najrazvijenijih e-uprava u svetu, u kojoj je kompletan posao prepušten privatnim firmama, bez ikakvih ulaganja, dok sam guverner ne ume da pošalje ni imejl.

Branislav Dobrosavljević iz Agencije za privredne registre, naglasio da je potrebno omogućiti razmenu podataka izmedu državnih institucija. Kao primer naveo je Sloveniju, gde je zakonom propisano da ako jedna instutucija ima određen podatak ili dokument o građaninu, druga institucija to ne sme da traži od njega, već mora da preuzme dokument direktno od institucije koja ga ima.

Pročitajte i:  Novi dom za vaš WordPress sajt – Oblak host

Slobodan Marković, specijalni savetnik u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, rekao je da napredak u razvoju e-uprave u Srbiji postoji, iako na prvi pogled nije vidljiv. „Činjenica je da se danas, za razliku od proteklih godina, neko iz nadležnih ministarstava ipak budi sa mišlju o tome da je razvoj e-uprave u Srbiji jedan od prioriteta“, rekao je Marković.

Na okruglom stolu je predstavljen način da građani samostalno doprinesu razvoju e-uprave u Srbiji, tako što će procedure za pribavljanje dokumenata unositi na sajt Formular.rs. Radi se o projektu zajedničke aktivnosti građana i preduzeća u Srbiji sa ciljem da se skrati put do dokumenata, kao i redovi ispred šaltera, a poboljša komunikacija sa državnim institucijama.

Učesnici okruglog stola su zaključili da su prepreke za ubrzanje ovih procesa mnogobrojne, a da glavni problem leži u neadekvatnim zakonima i manjku političke volje da se oni promene. „Iako je građanima i preduzećima omogućeno da dobiju elektronski potpis, oni još uvek nemaju gde da ga koriste, jer su državni organi nespremno ušli u taj proces“, rekao je Ðuro Vojnović, direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje Privredne komore Srbije.

Pročitajte i:  Kako se što bolje rangirati na pretraživačima?

Nakon okruglog stola proglašeni su pobednici nagradnog konkursa Urgencija, građani koji su u poslednjih mesec dana uneli na sajt Formular.rs najveći broj procedura za dolaženje do dokumenata. Prvu nagradu: flašu viskija, čokoladu od 300g sa lešnicima i 200g kafe osvojio je Marko Joksić iz Beograda.

Izvor: Centar za razvoj Interneta, Masarikova 5/712, Beograd, Srbija

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , ,