FortiSASE potpuna sajberzaštita od korisničkog uređaja do cloud-a

U poslednje vreme, SASE je jedna od najčešće korišćenih reči u oblasti sajberzaštite. Predstavljamo vam Fortinet FortiSASE sistem, kao jedno od vodećih rešenja u ovoj oblasti, i objašnjavamo zašto je važno da znamo koje su bitne karakteristike SASE sistema zaštite

PCPress.rs Image

U eri udaljenog rada i digitalne transformacije, migracija poslovnih aplikacija i servisa ka cloud-u (SaaS – Software-as-a-Service) neminovno nameće potrebu proširenja zaštite na celu oblast poslovanja, uključujući i cloud. Kompanija Gartner (gartner.com) bavi se globalnim istraživanjem i široko je prepoznata po svom uticaju na IT industriju kao izvor smernica u različitim oblastima, kao što su sajberzaštita, cloud computing, veštačka inteligencija (AI), digitalna transformacija i strateška planiranja. Gartner definiše SASE sisteme (Secure Access Service Edge) kao servis koji omogućava potpunu zaštitu zasnovanu na identitetima uređaja, kombinovanu sa informacijama u realnom vremenu i polisama usklađenosti, bilo da je u pitanju udaljena lokacija kompanije, udaljeni zaposleni ili lokacija unutar kompanijske mreže.

Fortinet rešenje

Fortinet je jedna od vodećih kompanija u oblasti sajberzaštite i od početka se zalaže za koncept konvergencije umrežavanja i zaštite. Fortinet ide korak dalje, nakon uspešne realizacije koncepta SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking), kao naslednika MPLS mreža (po pitanju cene i upravljanja propusnim opsegom). Fortinet-ov operativni sistem FortiOS podržava sve SASE funkcionalnosti, uključujući firewall, SD-WAN, sigurni Web gejtvej, enkripciju/dekripciju saobraćaja, CASB (Cloud Access Security Broker), DLP (Date Loss/Leak Prevention) i ZTNA (Zero Trust Network Access), bilo da je implementiran na FortiGate uređaju ili u Fortinet cloud-u. Ovaj pristup omogućava upravljanje preko jedne konzole s više od 30 konvergentnih mrežnih i sigurnosnih funkcionalnosti. FortiGate uređaji najnovijih serija s procesorima FortiASIC Secure Processor 5 imaju mogućnost dodatnog ubrzanja procesiranja za 14 funkcionalnosti.

PCPress.rs Image

Fortinet nudi jedinstveno rešenje za SASE zaštitu, izbegavajući „zamke” gde se SASE rešenje zasniva na više proizvođača (gde svaki proizvođač nudi svoje rešenje za različite SASE funkcije). Fortinet sa single-vendor SASE pristupom ide korak dalje, obezbeđujući konzistentne sigurnosne polise, upravljanje on-prem i u cloud-u, obezbeđujući neprimetnu integraciju svih funkcija za današnja hibridna radna okruženja, što kao krajnju posledicu ima smanjenje posla za uobičajeno preopterećena IT odeljenja kompanija.

Gartner definiše SASE sisteme kao servis koji omogućava potpunu zaštitu

FortiSASE sistem dodatno je pogonjen snagom FortiGuard AI-baziranih sigurnosnih servisa, kao što su IPS (Intrusion Prevention System), DNS filtriranje, URL filtriranje, zaštita od malvera, sandboxing i dr. FortiSASE je napravljen na globalnoj, skalabilnoj cloud mreži, obezbeđujući kroz regionalne FortiSASE cloud lokacije iste SASE funkcionalnosti kao on-prem FortiGate sistemi. Fortinet u ovom trenutku nudi više od 100 FortiSASE cloud lokacija u svetu.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Rešenja na obe strane

FortiClient je sastavni deo ovog rešenja u ulozi unificiranog agenta koji pokriva potrebe od SASE, preko Zero Trust i SaaS sigurnosti, sve do osnovne zaštite korisničkih (endpoint) uređaja.

Mada mnogi proizvođači tvrde da je implementacija njihovog SASE rešenja pravolinijska (po principu „postavi i zaboravi”), svako ko ima IT iskustvo zna da ništa nikada nije jednostavno kao što izgleda. Zato je razumevanje slučajeva upotrebe SASE rešenja važan korak u uspešnoj proceni potencijalnih rešenja. Tipični slučajevi upotreba SASE su: siguran pristup Internetu, siguran pristup unutar kompanijske mreže, siguran pristup SaaS servisima i transformacija pristupa ka udaljenim lokacijama kompanijske mreže (koja je sada realizovana uglavnom korišćenjem MPLS tehnologije).

FortiSASE je inovativno rešenje koje se zasniva na naprednoj veštačkoj inteligenciji (AI), posebno osmišljeno za hibridnu radnu snagu, kombinujući isporuke servisa preko cloud-a, jedinstveno upravljanje i logovanje, sa sveobuhvatnim funkcijama poput Universal ZTNA, integracije SD-WAN-a, sigurnosti za OT/IoT, sigurnosti za LAN/WLAN/5G mreže i praćenja digitalnog iskustva

FortiSASE je u osnovi inovativno rešenje koje se zasniva na naprednoj veštačkoj inteligenciji (AI), posebno osmišljeno za hibridnu radnu snagu, kombinujući snagu isporuke aplikacija i servisa preko cloud-a, jedinstvenog upravljanja i logovanja, sa sveobuhvatnim funkcijama poput Universal ZTNA, integracije SD-WAN-a, sigurnosti za OT/IoT (industrijske mreže i servisi), sigurnosti za LAN/WLAN/5G mreže i praćenja digitalnog iskustva, uz fleksibilan model licenciranja.

Pročitajte i:  Upravljanje sajberbezbednošću

Sveobuhvatna rešenja

Fortinet je posvećen doslednom ulaganju i isporuci SASE inovacija, a nedavno je uvršćen u Gartner Magični 2023. kvadrant za jedinstveni SASE. Ovo je bio prvi Magični kvadrant te vrste, a Fortinet je bio jedan od samo osam proizvođača koji su ocenjeni.

Gartner-ova procena FortiSASE sistema ističe sledeće bitne činjenice:

  1. Fortinet oslonac u oblasti sajberzaštite na izdvojenim lokacijama mreže zasniva na FortiGate firewall sistemima, koji pokrivaju potrebe umrežavanja i mrežne sigurnosti.
  2. FortiGate sistemi obezbeđuju cenovno-efikasna rešenja (u poređenju s drugim proizvođačima iz ove oblasti).
  3. Fortinet ima jaku korporativnu vidljivost na tržištu i dobro uspostavljene globalne kanale distribucije.

Predviđa se da će tržište SASE doživeti značajan rast od gotovo 20 odsto godišnje, dostižući 36 milijardi dolara do 2027. Ovo dinamično tržište obuhvata SD-WAN, SWG, CASB, DLP, ZTNA i druge tehnologije za umrežavanje i sigurnost u oblaku, pažljivo osmišljene kako bi pojednostavile primenu strategije nultog poverenja (tzv. zero trust).

PCPress.rs Image

U ovom pejzažu, Fortinet se izdvaja kao jedinstvena kompanija koja pruža sveobuhvatno SASE rešenje sposobno da obavlja sve funkcije kako u oblaku, tako i na uređaju (on-prem). U narednoj godini očekuje se dalji razvoj SASE tehnologije, a FortiSASE se ističe kao preporuka za kompanije koje žele da ojačaju svoju mrežnu odbranu protiv rastućih sajberpretnji tokom digitalne transformacije poslovanja.

Pročitajte i:  Polovina zaposlenih se plaši da prijavi bezbednosne propuste

Za dodatne informacije u vezi s FortiSASE rešenjem pišite Fortinet timu Comtrade Distribucije na mejl: fortinet@comtrade.com.

Autor: Nikola Milovanović, Technical Presales Architect, Comtrade Distribution, nikola.milovanovic@comtrade.com

Facebook komentari:

1 thoughts on “FortiSASE potpuna sajberzaštita od korisničkog uređaja do cloud-a

  • 15. 12. 2023. at 09:17
    Permalink

    Hvala za sveobuhvatni prikaz trendova i rešenja u oblasti zaštite podataka.

Comments are closed.