BIZIT plus

Fortune Global 500: Kina prvi put ispred SAD

Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svetskih kompanija prema ukupnim prihodima. Ovu informaciju je objavio američki magazin Fortune. Naime, od 1990. godine kada je Fortune prvi put objavio ovu listu „Global 500“, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.

PCPress.rs Image

Kako se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući deset tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi. Američki trgovinski lanac Walmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog diva je najveća kineska državna naftna i plinska kompanija Sinopec, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga.

Kompanija Royal Dutch Shell, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, China National Petroleum i State Grid, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Blizzard igre se vraćaju u Kinu ovog leta

Usprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju s udelom od 25,6% u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju s 28,8% koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet posto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a. Takođe, ove godine Fortune Global 500 kompanije zapošljavaju 69,3 miliona ljudi širom sveta,  a detaljan izveštaj možete pogledati na ovom linku.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: