Francuska planira naoružane satelite

Francuski predsednik Emmanuel Macron je početkom jula najavio organizovanje francuskog kosmičkog programa koji će biti namenjen za odbranu satelita ove zemlje, da bi ministar odbrane krajem meseca potvrdio da je vlada ozbiljna kada su ovi planovi u pitanju, te najavio razvoj nano satelita koji će biti naoružani „puškama i laserima“.

PCPress.rs Image

Ministar je tom prilikom najavio i da će vlada 700 miliona evra iz vojnog budžeta preusmeriti na najavljeni kosmički program, da bi se ta cifra do kraja 2025. popela na čak 4,3 milijarde. Sredstva su pre svega namenjena za unapređivanje Syracuse vojne mreže satelita kojima trenutno upravlja francuska mornarica. Sledeća generacija satelita trebalo bi da bude opremljena kamerama, te oružjem koje bi moglo da se koristi za napad na neprijateljske satelite. Pored standardnih, u kosmosu bi uskoro mogli da se nađu i francuski nano sateliti koji bi takođe trebalo da budu naoružani, a kako bi mogli da brane strateške tačke u kosmosu.

PCPress.rs Image

Planirano je da ovi sistemi postanu aktivni do 2030. godine, a ministar odbrane ističe da cilj nisu sateliti koji bi se koristili za napade na satelite drugih zemalja, već da se radi o strategiji aktivne odbrane.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,